Brian élete

Megjelent

Ha az a kérdés vetődik fel, hogy mely filmekből illendő úri társaságban a legtöbb idézetet és jelenetet betéve tudni, akkor a Casablanca és a Kelly hősei előtt toronymagasan vezetnek a Monty Python-csoport műalkotásai. Pedig amikor 1969-ben, némi előzmény után a BBC-n feltűnt a Monty Python repülő cirkuszának első epizódja, kevesen gondolták volna, hogy egy majd' másfél évtizedes diadalút veszi kezdetét.


A Repülő cirkusz csak formájában volt megszokott, kabarétréfa-füzérre épülő szórakoztató magazin. A benne működő humor, a nonszensz szituációk, a dadaista nyelvi játékok, a szégyentelen blődli és a magasröptű intellektualitás vad keveréke valóban újdonságnak és egyedülállónak számított. Az alapítók, Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, és a hozzájuk csatlakozó amerikai Terry Gilliam együttműködése végül is 46 tévésorozat-részt, három egész estés játékfilmet és megszámlálhatatlan szkeccset hozott.

Pythonék sosem voltak szívbajosak, ha kényes témákhoz kellett nyúlniuk. A Gyalog-galopp után, amelyben az angolszász "alapításmítoszt", az Arthur-mondakört parodizálták, valami egyetemesebbre vágytak és egyenesen az Újszövetséget pécézték ki. Jézust behelyettesítették egy teljesen mihaszna figurával, akinek kisebb gondja is nagyobb annál, hogy messiás legyen. Belekeveredik a római elnyomás ellen szerveződő felszabadítási mozgalmak káoszába, hogy a halál napos oldaláról dalolva végezze egy kereszten. Mindeközben a szokásos Monty Python-káosz: idióta rómaiak, csírázó vallásháború, az emberi butaság zűrzavara bontakozik ki a lazán egymáshoz illesztett jelenetekből. Ki-ki azt kaparja ki belőle, amit akar: kíméletlen társadalmi analízist vagy totális blődlit. A Brian élete, ha nem is annyira tökéletes, mint a Gyalog-galopp, de klasszikus ötcsillagos film, példátlan szellemességgel, és nem utolsósorban remek magyar szinkronnal.

A Monty Python mára ugyan végleg megszűnt, főleg azzal, hogy Graham Chapman a sírba itta magát, de a kultusz tovább él - immár DVD-n is, úgyhogy ha egész estén át akarjuk szórakoztatni asztaltársaságunkat, igazán könnyen betanulhatjuk a kötelező elemeket a vérengző nyúltól a "mit adtak nekünk a rómaiak"-ig.
*****

Extrák:

A forgatáson készült 45 perces interjúfilm, remek, bár kissé repetitív humorral, jelentekkel a Monty Python-sorozatból. Ezen kívül előzetesek. Nem túl sok, az igazi ínyencségeket a díszdoboz rejti, a Gyalog-galopp lemezén.
***

Hang: magyar 5.0, angol 5.1, német mono
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: magyar + 21 nyelv
Extrák felirata: magyarLife of Brian

1979 angol vígjáték Hossz: 96 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Terry Jones Szereplők: Graham Chapman, Terry Jones, John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Terry Gilliam
Dukász Izidor
2003.05.06
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:15
Barátom, Róbert Gida
amerikai családi film, 2018
18:25
Fehér Isten
magyar filmdráma, 2014
18:45
Üvöltő szelek
angol-amerikai romantikus filmdráma, 1992
18:50
Szuperhekusok
olasz akcióvígjáték, 1985
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.