A fiú

Le Fils. Színes feliratos belga-francia filmdráma 100 perc 2002
Pont olyan egyszerű, letisztult munka a Dardenne testvérek filmje, mint amilyen egyszerű és - a filmet látva - kifejező a címe is. A filmművészetben (ahogy az irodalomban is) a nagy ötletek igazából mindig egyszerű alaptörténeteket takarnak. Nagyon karakteres emberi érzések, tettek a mozgatórugói ez efféle műveknek: szeretet és gyűlölet, születés és gyilkolás. Amitől azután végtelenül izgalmassá válnak, az az, ahogyan ezekről a feketének és fehérnek látszó dolgokról a szemünk előtt, másfél óra leforgása alatt szívbemarkoló erővel derül ki, hogy egyáltalán nem olyan egyértelműek, mint amilyennek képzelni szeretnénk őket.

Linkek


A fiú című film is a legalapvetőbb emberi történetek egyikét állítja elénk különös fénytörésben: a gyermekét elvesztő szülő és a veszteséget okozó tettes különleges kapcsolatát. Olivier, a főszereplő (Olivier Gourmet remek alakítása) egy asztalosműhelyt vezet, ahol fiatal tanulókat képeznek a mesterségre. Egyedül él, munkája láthatóan sokat jelent számára, tanulóinak műhelyen kívüli sorsát is - különösen mivel sok hátrányos helyzetű van közöttük -a szívén viseli. Egy napon új fiú jelentkezik tanoncnak a műhelyben, akinek megjelenése teljesen felkavarja Oliviert. A rendezés rendkívül érzékletesen jeleníti meg ezt a feszülséget a többnyire Olivier közelijét mutató, vibráló, kézi kamerával rögzített képekkel. A film első húsz percében, melyet teljességgel a fiú érkezésének híre ural, a nézőben is különös feszültség keletkezik, hiszen ez idő alatt csak érezzük, hogy a fiú ott van, de egyszer sem látjuk őt. Azzal párhuzamosan, ahogy lassanként kiderül, miért is választotta Olivier hivatásául hátrányos helyzetű fiatalok oktatását és hogyan vesztette el családját, látjuk amint szárnyai alá veszi az új fiút. A film végére az élet abszurditása testet ölt: gyermeke gyilkosát tanítványául fogadja a fájdalmára enyhülést kereső apa. Megdöbbentően erős darab, mindenféle felesleges hatáskeltés nélkül.
Odor Emilia
2003.05.29
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.