Véres munka

Megjelent

Sztori:
Terry McCaleb nyomozó egy sorozatgyilkos üldözése közben szívrohamot kap, majd új szívet is, amivel aztán már csak olyan nyugdíjas izgalmakra futja, mint a vitorlázás. Persze csak ideig-óráig, mert egy nap beállít hozzá a kikötőbe egy latin szépasszony, a beoperált szív eredeti gazdájának nővére, és húgának a meggyilkolásáról beszél. McCaleb nehézkesen, de beindul, hamar szagot fog, baljós összefüggésekre derít fényt, és még egy hangulatos utcai lövöldözésbe is belekeveredik. A rejtély boncolgatása nagyon izgalmas és okos (ha a sztori nem is több egy átlagos krimiénél), csak az unalmasan kiszámítható akciófináléért kár. A forgatókönyvet Brian Helgeland (Szigorúan bizalmas) adaptálta. ***


Szereplők:
Az opusz dobogó szívében - ahogy lennie kell - egy valaki áll: az Eastwood-karakter, aki ezúttal méltó módon öreg(b)íti legendáját. Jeff Daniels hobója oldja a feszültséget, míg az érzelmi szálakat a latinajkú Wanda de Jesús pengeti. A tüneményes Anjelica Huston Eastwooddal is dacolni képes nőalakja viszont sajnálatosan háttérbe szorul.
***

Rendezés:
Rutinmunka a veterán színész-rendezőtől, de sok krimije (Az igazság útja, Államérdek, Vesszőfutás, Az igazság napja) közül ez mégis az egyik legjobb, találóak a ritmusváltások, a színészek lendületét viszont olykor nem ártott volna kicsit csillapítania.
***

Legendafaktor:
McCaleb már legenda, mielőtt színre lépne. Úgy érkezik egy gyilkossági helyszínre, mint Piszkos Harry, aztán mielőtt a régi dicsőség letűnése jutna eszünkbe, máris tisztelni kezdjük a 72 éves Eastwoodot, milyen ügyesen építi bele saját öregedését a legendájába. A rutin a régi (hidegvér, szűk pillantások, fagyos dumák, tétovázás nélküli fegyverhasználat), csak éppen zihál, nyög és a szívét fájlalja közben. Legutóbb, az Űrcowboyokban nem sikerült méltóságban vénülni, ez ahhoz képest feltámadás.
****A menü vérszínű, de ezen kívül érdektelen. A produkció kép- és hangeffektekben szerény, de senki nem is mondta, hogy Clintnek e téren kéne jeleskednie. A szélesvásznú képek szépen exponáltak és elegánsak - mint Eastwood minden rendezésében.
***

Extrák:
Stáblista, egy 19 perces werkfilm, ami helyenként túlokoskodó, másutt viszont magvas (és amit ne nézzetek meg a film előtt, mert lelövi a rejtélyt), előzetesek és egy 15 perces spanyol nyelvű csevely Eastwood és a két spanyolajkú szereplővel, ami még közvetlenebb, mint a werkfilm.
***

Hang: magyar, angol 5.1, török surround
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: magyar + 7 nyelv
Extrák felirata: magyar + 7 nyelvBLOOD WORK

2002 amerikai krimi Hossz: 106 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Clint Eastwood Szereplők: Clint Eastwood, Jeff Daniels, Wanda de Jesús, Anjelica Huston
-NZ-
2003.05.27
|


Film premierek

Családi bunyó

amerikai-angol vígjáték, 108 perc, 2019

Itt járt Britt-Marie

svéd filmdráma, 94 perc, 2019

Apró mesék

magyar thriller, 112 perc, 2019

Szabadúszók

francia vígdráma, 122 perc, 2018

A királynő kutyája

belga animációs film, 92 perc, 2019
Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Filmek a TV-ben
18:10
Koronát Izabellnek
német vígjáték, 2006
18:15
Brad helyzete
amerikai vígjáték, 2017
18:35
A harcos
amerikai sportfilm, 2010
18:45
Utánunk a Tűzözön
amerikai akciófilm, 1996
18:55
Állvány
izraeli film, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.