A harcos

The Warrior. színes feliratos angol-indiai filmdráma 86 perc 2001
Meglehetős türelmetlenséggel vártuk, hogy A harcos végre ideérjen hozzánk. Híre már jócskán megelőzte, hiszen író-rendezőjének, az indiai származású Asif Kapadiának ez az első nagyjátékfilmje, amit 2001-ben a Független Brit Filmesek díjával jutalmaztak, a 2003-as BAFTA-díjátadó ünnepségen pedig Az órák és Stephen Frears új műve elől hozta el a legjobb angol filmnek járó Alexander Korda-díjat. Asif Kapadia lett a legjobb elsőfilmes is, harcosa pedig elindult hódító útjára a világ filmfesztiváljain.

Linkek


Történetének főhőse Lafcadia, aki egy sivatagi erődítmény királyának hadvezére. Egy nap embereivel azt a parancsot kapják, hogy romboljanak le egy falut, amely nem fizette be időben az adót. A kegyetlen mészárlás közepette Lafcadia hirtelen szemben találja magát egy fiatal lánnyal; s ettől a pillanattól kezdve képtelen ölni többé. Új életet szeretne kezdeni, ezért kisfiával, Katibával, útra kelnek szülőfaluja felé. A király azonban nem bocsátja meg árulását, legkegyetlenebb katonáját küldi a hadvezér nyomába. Megindul a hajsza, amely a sivatagon át egészen a Himalája hófödte csúcsáig vezet.Semmiképp ne számítsunk azonban vérben tocsogó jelenetekre, abálásra, leszakadó testrészekre. Kapadia filmjét letisztult, visszafogott naturalizmus jellemzi, ráadásul lassan hömpölygő történetvezetése valóságos kihívást jelenthet a hollywoodi akciófilmeken edzett nézőknek. A japán mondai hagyományokon alapuló mesében ugyanis a rendezőt egyetlen dolog izgatta: vajon miért futamodik meg egy katona a hadseregből és indul zarándokútra? Megtisztulhat-e útja során ez az ember, akinek kezeihez ennyi vér tapad?

Filmjét nézve örömmel konstatálhatjuk, hogy nem véletlenül kiáltották ki őt ígéretes tehetségnek, igaz, már az is gyanús volt, hogy diplomamunkájáért, A báránytolvajért a zsűri különdíjával tüntették ki a Cannes-i Filmfesztiválon.
2003.06.05
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
18:05
Lány a tenger fenekén
német romantikus film, 2011
18:25
Trükkös öregfiúk
francia vígjáték, 2018
18:30
Hidalgo - A tűz óceánja
amerikai kalandfilm, 2004
18:35
Szombat esti láz
amerikai musical, 1977
18:40
Vad Kunság - A Puszta rejtett élete
magyar ismeretterjesztő film, 2015
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.