Austin Powers - Aranyszerszám

Megjelent

Sztori:
Dr. Genya ismét gonosz: saját képére formált tengeralattjárója farából antenna jön ki, kapcsolatba lép egy műholddal, amely letérít pályájáról egy óriási meteort, amely a sarkkört felolvasztva elárasztja a világot - hacsak a doki nem kap sok pénzt. De a tervhez kell még egy holland tudós, aki találmányával bearanyozta a saját szerszámát. Austin időutazik, és felszed egy dögös feka bukszát. Közben Austin apja is elő, majd veszélybe kerül. Vagy valami ilyesmi. Nem tökmindegy?


Szereplők:
Mike Myers eddigi három szerepe (Austin, Dr. Genya, Dagi Dög) mellé felsorakozik a szőkén kopaszodó, szeplős Aranyszerszám is; Michael Caine nagy kedvvel figurázza ki klasszikus szerepeit, főként Harry Palmert a kémfilmekből, és a Destiny's Child üdvöskéje, Beyoncé Knowles remek hangja és dögös arany ruckója mellett színészi képességeit is megcsillogtatja, ami kicsit sem ront az összhatáson.
***

Műfaj és humor:
Mint köztudott, az Austin Powers-trilógia főképp a James Bond-filmek paródiája, bár itt Michael Caine beemelésével ezt sikerült kitágítani a kémfilm műfajára. Fuxy Cleopátra figurájával kap egy biccentést a hetvenes években népszerű blaxploitaton is. A film humora igen széles skálán mozog: az egészen abszurd, Monty Python-ihletésű gegektől az alpári altesti poénokig terjed - Dagi Dög fingmonológja és Aranyszerszám bőrevése különösen gusztustalan. De nincs az a szigorú néző, aki egyszer-kétszer ne lenne kénytelen felnyeríteni. A pálmát mindenképpen a bevezető jelenet viszi, amely amellett, hogy óriási geg, egy akciófilmnek is dicsőségére válna.
***

Magyar változat:
Az ilyen típusú filmeknél óhatatlanul odavész a poénok egy része, ám itt különösen nehéz helyzetben voltak a magyar változat munkatársai, tekintettel Myers négy féle akcentusára, az angol-angol szlengre, az idétlen szóviccek tömkelegére, a dal- sőt rap-betétekre, no meg a japán rész feliratozós poénjaira. A szinkron készítői mind a fordítás, mind a hangok tekintében derekasan helyt álltak, ezzel együtt nem árt angolul, felirattal is belekukkantani az Aranyszerszámba.
*****Extrák:
Jay Roach és Mike Myers helyenként kissé hézagos, smúzolós és meglepően visszafogott kommentárja; sok rövid, de érdekes werkfilmecske; húsz percnyi remek kimaradt jelenet (egy teljes betétdal!), akár a rendező kommentárjával is; bakiparádé (a kimaradt jelenetek végén); négy videoklip (köztük Dr. Genya és Kicsi Én rapduettje); a film öt előzetese. Impozáns csomag.
****

Hang: magyar, angol, cseh 5.1
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: magyar + 5 nyelv
Extrák felirata: magyarAUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER

2002 amerikai filmvígjáték Hossz: 91 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Jay Roach Szereplők: Mike Myers, Michael Caine, Beyoncé Knowles, Verner Troyer, Michael York
Watsz Demeter
2003.06.02
|


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Filmek a TV-ben
18:10
Egek ura
amerikai romantikus filmdráma, 2009
18:40
Mad Max - A harag útja
amerikai akciófilm, 2015
18:40
Zsákutca
amerikai-német thriller, 2006
18:45
U-571
amerikai háborús film, 2000
18:45
Felforgatókönyv
amerikai vígjáték, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.