Cinema Paradiso

színes feliratos olasz filmdráma 170 perc 1988
A nosztalgikus hangvételű mozidaraboknak mindig is nagy keletje volt az olasz filmművészetben, elég csak Federico Fellini munkáira gondolnunk. A középfajú művészfilmek készítésében karrierje kezdetétől jeleskedő Giuseppe Tornatore rendező második nagyjátékfilmje, közel másfél évtizede kelt mozimeséje is ilyen tónusú mű: emlékezés egy letűnt világra. A világ mozgókép-mustráin elkészülte után röviddel máris szép sikereket aratott - sőt egészen az Oscarig jutott - Cinema Paradiso most a rendező eredeti elképzeléseit tükröző változatban, mintegy 50 percnyi anyaggal hosszabb verzióban kerül bemutatásra Magyarországon.


A második világháború alatt egy szicíliai kisvárosban játszódó történet hőse a direktor kisgyermekkori alteregója, Salvatore, az ő eszmélésének stációiról, öntudata ébredésének állomásairól tudósít a film. Az apját a háborúban elvesztő kisfiú a filmek megszállottja, amikor teheti, a parányi Cinema Paradiso nevű moziban ül, és minden mozgóképet rajongással elegy ámulattal fogad. A vetítőterem és a gépház serdülőkorának legfontosabb helyszínei, ahol meghatározó élményekben van része, részben a filmeknek, részben pedig az őt az élet nagy kérdéseiről kiokító idős gépésznek, Alfredónak köszönhetően.Fellini nevezetes Amarcordjához hasonlóan a Cinema Paradiso is olyan, akár egy képeskönyv: mintha csak egy albumban lapozgatnánk, az életképszerű jeleneteket a vallomásos hangvétel fűzi össze egymással. Rezignált derű, a folytonosan beköszönő tragikus események keltette sokkot rendre legyűrő életöröm, a mozi zsigeri szeretete hallik ki a filmből, amely minden Fellini-utalása ellenére igen-igen eredeti darab.
Tutajos
2003.06.05
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
18:10
Nele Berlinben
német romantikus vígjáték, 2015
18:35
Willow
amerikai kalandfilm, 1988
18:50
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
18:50
A mélybe
francia romantikus film, 2017
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.