A csendes amerikai

olvasói
10/10 (1)
Vietnam, 1952. A francia gyarmati korszak végnapjai. Északról egyre feltartóztathatatlanabbul nyomulnak előre a kommunisták, a francia hadsereg fokozatosan vonul vissza dél felé. A még viszonylagos békében élő Saigonban egy kávéház teraszán ismerkedik meg Thomas Fowler brit tudósító (Michael Caine) a címbeli csendes amerikaival, Alden Pyle kereskedelmi megbízottal (Brendan Fraser), aki őszinte érdeklődéssel és naivitással tekint az idősebb és tapasztaltabb férfire.


Amikor beleszeret annak élettársába, a helyi születésű bértáncosnőbe, különös szerelmiháromszög-történet veszi kezdetét: Pyle nyíltan megvallja érzelmeit, a becsületre és a józan észre hivatkozik, míg Fowler kitart bölcs, ám cinikus kívülálló pozíciójánál. Amikor azonban szembesül azzal, Pyle titokban milyen iszonyú terv végrehajtásán dolgozik, végül mégis állást kell foglalnia.Graham Greene klasszikus regénye ijesztő megérzéseket fogalmaz meg az Egyesült Államok külpolitikájáról. Az amerikai fiatalember lélekrajzán keresztül megdöbbentő leírást sikerült adnia a naiv küldetéstudat és az önzés által motivált beavatkozási kényszerről. És a regény még a vietnami háború kitörése előtt íródott! Ma cseppet sem kevésbé aktuális a kérdésfelvetés, és annál is erőteljesebb a film, mert egy pillanatig sem sulykol valamiféle amerikaellenes üzenetet, csupán elénk tár egy helyzetet eredeti helyszíneken, korhű kulisszák között, megejtő atmoszférával, hiteles és árnyalt jellemekkel, és egy lebilincselő történetet mond el róluk. Politikai thriller, háborús kalandfilm, szerelmi melodráma - akárhogy nézzük, ritka jól sikerült filmet látunk. Michael Caine pedig - noha Oscart nem kapott érte - élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja.
nelson
2003.06.12
|
The Quiet American
amerikai-ausztrál-német filmdráma, 101 perc, 2002
Szerelmi háromszög a gyarmati korszakának végnapjait élő Vietnamban: egy kiábrándult angol tudósító, egy vietnami táncosnő és egy csendes amerikai fiatalember, aki valamire készül. Graham Greene regényének politikailag éles, érzelmileg árnyalt feldolgozása.
Rendező:

Phillip Noyce

(21 kép)


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
A tízéves Fortepan anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria.
Filmek a TV-ben
22:35
Machete gyilkol
amerikai-orosz akcióvígjáték, 2013
22:40
Neverland elhagyása 2. rész
amerikai-angol dokumentumfilm, 2019
23:00
Vikingek: A legsötétebb nap
angol kalandfilm, 2013
23:00
Túszjátszma
amerikai thriller, 2011
23:00
Szomorú férfiak mosolya
cseh vígjáték, 2018
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.