Animátrix

Megjelenés: 2003. június 10.

Valószínűleg kevés hollywoodi film készült az elmúlt évszázadban, ami többet köszönhet a japán rajzfilmnek, mint a Mátrix - épp ideje volt hát, hogy Wachowskiék némi hálát rebegjenek a golyózáportól szétforgácsolt gránitoszlopokért (Ghost in the Shell), a gömb alakú erőtértől behorpadó falakért (Akira), nem beszélve a képernyőn lecsorgó neonzöld katakanákról. A főként japán alkotók tízperceseiből összeállított Animátrix erre tesz félresikerült kísérletet, ami alapvetően a felemás szerzőgárda koncepciótlan összeállításának köszönheti kudarcát. Az persze nagyon üdvös, hogy az összeállítás széles skáláját kínálja a japán animáció stiláris gazdagságának a 70-es évek hagyományos manga-dizájnjától (Program) az amerikai hatású karakterformáláson át (Világrekord) egészen a puha kontúrokkal dolgozó 3D-hatású technikákig (Második reneszánsz) - ékes tanúbizonyságát nyújtva, hogy az anime bizony távolról sem csészealjszemű figurákra és erővonalas állóképekre korlátozódik. De ehhez akkor is lehetett volna színvonalasabb mezőnyből válogatni, ha a legnagyobbak érthetően nem kívánták árúba bocsátani nevüke


De ehhez akkor is lehetett volna színvonalasabb mezőnyből válogatni, ha a legnagyobbak érthetően nem kívánták árúba bocsátani nevüket a Mátrix - Újratöltve globális marketing-kampányához. Noha néhány jelöltnek (Morimoto, Koike, Chung) sikerült önálló alkotást teremtenie, ez csupán a többi középszerűségére hívja fel a figyelmet.

 

Második reneszánsz 1-2.
A cím nem vonatkozik másra, mint arra, hogy a gépek átvették az uralmat világunkon, és hogy beállt az a rend, amelyet a Mátrix első epizódjában megismertünk. Ez a kétszer tízpercbe osztott animációs film azt meséli el kibővítve, amit a Mátrix elején a tátott szájú Neo társaságában már láttunk és hallottunk. Zion könyvtárának audiovizuális dokumentuma bemutatja, az emberi agresszió hogyan vezetett el az ismert, áldatlan állapothoz. A montázsban dramatizált jelenet, híradóbejátszás, sőt reklámfilm is szerepel, de néhány naturálisan megrajzolt, brutális pillanaton kívül nemigen rendít meg.
***
N. Z.

Kölyök története
A Detektívtörténetért is felelős Watanabe (Cowboy Bebop) munkája az Animátrix leggyengébb darabja, annak a jelenetnek a gyerekváltozata, amikor Neo az első részben megkapja a mobilját Morpheustól. De legalább kiderül, hogy ki is Kölyök, aki az Újratöltvében olyan idegesítően rohangál fel-alá. A technika hagyományos animáció kevés kontúrral, a sztori pedig annyi, hogy a Kölyök hívást kap, az ügynökök üldözik, mire ő bemutat néhány gördeszkás kunsztot, majd a tetőről a semmibe ugrik, a varjak kárognak, de felsejlik Neo alakja.
**
Vízer

Program
A szimulációs kiképzőprogram a lázadó Cisnek nem csak az erőnlétét, de az elhivatottságát is próbára teszi, amikor virtuális szerelme az árnyékvilágba próbálja meg visszacsábítani a lányt. Yoshiaki Kawajiri, a Ninja Scrollt és Cyber City Oedot egyaránt jegyző animeveterán a cyberpunk processzorbűzös világából a középkori Japánba repíti hősnőjét, és egy szamurájháború csataterét választja tesztpályának. A kínai mágikus harcfilmek balettszerű stílusában zajló párbajban a szerelmesek az ég vörösével a háttérben vívják költői, de roppant látványos csatájukat.
***
kovácsm

Világrekord
Ennek a több valóságsíkban mozgó, megbolondított elbeszélésű epizódnak a főhőse száz méteren kifut a Mátrixból. A durranásig feszült izomzatú atléta olyan gyors, hogy a nyomába eredő ügynökök csak kapkodnak utána, így néhány másodpercre belekóstolhat a rózsaszín, de szomorú valóságba. Takeshi Koike filmje egyik - számunkra - ismert világról sem rajzol derűs képet, a kilenc másodperces futás apró részletekbe menő, sajátos narratívája azonban emlékezetessé teszi a megvilágosodást.
****
csmozi

Hiba a Mátrixban
A legendás Otomo szárnyai alól indult Morimoto sokadjára vesz részt animációs szkeccsfilmben, a szakmai tapasztalat pedig ezúttal is messziről látszik. Az ötlet egyszerű, ám szellemesebben kidolgozott, mint az Újratöltve elnagyolt Meroving-közjátékában: mi van, ha a paranormális jelenségek valójában a Mátrix működési zavarai? A misztikus szellemtanyán természeti törvényekkel dacoló kiskölykök meséje bájos parafrázisát nyújtja az Akirának, felelevenítve az Otomo-klasszikus finom térmélységét és elbűvölő karakter-dizájnját. Apró remekmű, ha nem is a felvágós fajtából.
*****
vadalma

Detektívtörténet
Ash lepattant magánnyomozó. Láncdohányos, gyűrött ballonkabátot és kalapot visel. Egy titokzatos telefonáló jelentős összeg fejében megbízza egy bizonyos Trinity előkerítésével. Korábban már többen megpróbálkoztak ezzel, s vagy meghaltak vagy megőrültek... Gyakorlatilag fekete-fehér, a film noir legjobb kellékeivel felvértezett eklektikus látványorgia: koszos nagyváros, ősrégi komputerek, ördögi rejtély, egy lusta macska, egy gyönyörű nő - miközben végig szól a jazz.
***
Wynarski

Az emberi mátrix
A kortárs animáció egyik sztárja, Peter Chung (Aeon Flux) a mozifilmek logikáját fordítja fonákjára, így Az emberi mátrix a rajzfilmgyűjtemény legeredetibb meséje. A szabadságharcosok bázisára kóborló rosszindulatú robotot az ellenállók megkísérlik meggyőzni arról, hogy álljon az oldalukra: nem átprogramozni kívánják, csupán mutatni neki valamit abból, ami az ő fejükben él egy jobb világról. A film fantasztikus technikai virtuozitással készült, az átnevelésjelenetben álomszép kompozíciók sorjáznak. Egyes pillanataiban csöppet nehezen dekódolható, de pöpec darab.
*****
Homolka

Az Osiris utolsó útja
Az Osiris űrhajó fontos üzenetet vinne Zionba, ám őrszemek állják útjukat. Nosza, a csaj a nyugágyba, dugasz a nyakába, futás a Mátrixba, ugrálás a tetőkön, de közben az űrhajót ellepik az őrszemek, lány és telefon lehull. Küldetés sikertelen. A sztori csekély, de akciódús, amolyan főcím előtti kedvcsináló jelenet jellegű, viszont az animáció káprázatos, olyan Final Fantasy-szerű, ami nem meglepő, tekintve hogy annak rendezője készítette ezt is.
***
Watsz DemeterExtrák:

Gyorstalpaló anime-történeti összeállítás húsz percben, hét werkfilmecske és audiokommentár a Második reneszánszhoz, Programhoz és a Világrekordhoz, ezek közül csupán az utolsó említésre érdemes. ****

Hang: magyar, angol 5.1
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: magyar + 6 nyelvAnimatrix

2003 amerikai-japán animációs filmösszeállítás Hossz: 89 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Maeda Mahiro, Watanabe Shiniciro, Kawajiri Yoshiaki, Koike Takeshi, Morimoto Koji, Peter Chung, Andy Jones.

vadalma
2003.06.11
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.