Blanche, a bosszúálló angyal

olvasói
(0)
A leendő Napkirály, XIV. Lajos ifjúkora, az anya, Ausztriai Anna és szeretője, Mazarin bíboros históriája a történelemkönyvekből sokak számára ismerős lehet. De akinek vadidegen a XVII. századi francia történelem, az ijedjen meg a legkevésbé: Bernie Bonvoisin filmjétől mi sem áll távolabb, mint a történelmi pontosság és a koridézés. A Blanche, a bosszúálló angyal történelmi maskarába bújtatott, véres paródia, mely a kalandfilm, a western és a bosszúdráma elemeit halmozza elképesztő kupacba. Ez nem a Tulipános Fanfan-féle modernizált kalandfilm-hagyomány, hanem valami furcsa stíluskeverék.


A történet hőse, Blanche kislányként szemtanúja egész családja lemészárlásának, szerencsés megmenekülése után életét a bosszúnak szenteli: háborút indít Mazarin bíboros vérszomjas halálosztaga ellen. Az akciófilmes szál mellett a királyi udvar tébolyult világa is terítékre kerül: kisded játékok és gyilkos orgiák, tobzódás az Újvilág kincseiben, a kávé, a kakaó és legfőképp a kolumbiai ördögpor élvezetében...

Pergő beszédű kalandoraink életveszélyes kard- és szócsatákat vívnak, a nézői figyelmet a nagyjelenetek mellett anakronizmusok és filmes utalások igyekeznek lekötni, egy mellékszál erejéig a nagy D'Artagnan is színre lép (Gérard Depardieu önmaga paródiája); több a vér mint a szex, de legfőképp az eszement poénkodás az úr - a bosszúdráma így aztán végképp a háttérbe szorul.

Bernie Bonvoisin filmje túlságosan eredeti és halálosan szórakoztató próbált lenni, és bár lehet, hogy az én humorérzékemmel volt baj, a Blanche, a bosszúálló angyal inkább csak zavarba, és nem ámulatba ejt.
gorcsev
2003.07.09
|
Blanche
francia vígjáték, 104 perc, 2002
A XIV. Lajos korabeli Franciaország. Blanche a kor női Robin Hoodja bosszúra készül a családját kiirtó gonoszok ellen, s mellesleg szerelembe esik egy délceg királyi kémmel.
(12 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.