Kedvenc helyek

Led Zeppelin: How The West Was Won

olvasói
10/10 (1)
(Atlantic / Warner)

Az 1968 és 1980 közt működő londoni Led Zeppelin kvartett diszkográfiájában még bőven eléfért egy koncertlemez. A tripla CD-s How The West Was Won anyaga 1972-ből, Los Angelesből származik, két fellépés egybemosott lényege.

Linkek


Kapcsolódó cikkek


Jimmy Page mélyen beletúrt otthoni zegzugokban tárolt dobozaiba, hogy megfelelő minőségű anyagot találjon a szintén most kiadott első Led Zeppelin-DVD programpontjaihoz. Ekkor bukkant a két kaliforniai fellépés (LA Forum – 1972. június 25., Long Beach Arena – 1972. június 27.) tökéletes minőségben rögzített és megőrződött felvételeire, és ekkor döbbent rá, hogy hivatalos koncertlemez terén nem kellően dokumentált együttese története. Az első Led Zep-koncertlemez, az 1976-ban megjelent The Song Remains The Same egy 1973-as Madison Square Gardenben rögzített koncertfilm hanganyaga volt, és a kritikának általában gyenge anyagként szokása emlegetni, a sokáig csak kalózlemezként elérhető BBC-s rádiószereplések meg (melyek hivatalosan 1997-ben jelentek meg dupla CD-n BBC Sessions címmel) nem számítanak igazi koncertnek. Tehát hosszú böjt után végre itt a bizonyíték: 1972-ben bizony ez a négy brit fiatalember – az énekes Robert Plant, a gitáros Jimmy Page, a basszista John Paul Jones és a dobos John Bonham – állt a könnyűzene óriásainak vállán. Mert hiába volt hibátlan az addig megjelent négy stúdiólemez, a közönséget igazán élőben lehet lehengerelni. A közönség meg hagyja magát és tombolva hallgatja ezt a két és fél órás besztof programot, mely az együttes minden arcát kellően bemutatja. Blues-rock, hard-rock, metál, pszichedelikus progresszivitás, akusztikus betétek, majdnem az összes fontos szerzemény, feldolgozások, az őrületig nyújtott, hosszú dalok – melyeket soha nem játszottak kétszer ugyanúgy. A Dazed And Confused itt 25 percig tart, a Whole Lotta Love 23 percig (sok blues-feldolgozással kibélelve), a Moby Dick pedig egy 19 perces dobszóló. Az utólagos szerkesztés is tökletes: a két helyszínen készült felvételek a blokkok egységességének kívánalmait figyelembe véve váltogatják egymást a három CD-n.


10/10
Dömötör Endre
2003.07.21
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.