Kedvenc helyek

Interpol: The Black EP

olvasói
(0)
(Labels / EMI)

Bár címében semmi jel nem utal rá, de a vadonatúj The Black EP még a 2002-es Turn On The Bright Lights album mellékterméke. A New York-i kvartett hat számot (köztük egy demó- és négy koncertfelvételt) tartalmazó kiadványa ettől persze nem hulladékzene.


Függetlenül a súlyosan árulkodó hatásoktól (Joy Division, Gang Of Four, Cure, Smiths, és hogy a sok angol mellett egy amerikai is legyen: Television) az Interpol debütáló albuma briliáns dalok csokra, melyek egyik fő ereje az egymást erősítő hatás – ezért külön-külön kislemezre kimásolva nem is ütöttek akkorát. Ráadásul a két korai EP-t leszámítva ezek a kislemezek főképp az album dalait és azok változatait tartalmazzák (így a még album előtti Interpol EP, az Obstacle 1 című első kislemez és a dupla A-oldalas Say Hello To The Angels / NYC is). A mostani The Black EP meg mintha ezen kislemezek dalainak gyűjteménye lenne. A leginkább smiths-szerű Say Hello To The Angels albumverziója a nyitószám, majd a NYC következik, kicsit sovány demováltozatban (ez már szerepelt a Yes New York című nemrégiben megjelent válogatáslemezen is). A fennmaradó négy dal egy Black Session című francia rádióműsorból származik, melyet Bernard Lenoir rádiós ("a francia John Peel") vezet – a komoly múltra visszatekintő program a France Inter nevű adón hallható és felvételei nem ritkán lemezen is megjelennek (legjobb példaként Yann Tiersen sessionje emelhető ki). A 2002. augusztus 27-én rögzített élő Interpol-fellépésen (körülbelül százfőnyi közönség előtt) 11 dal hangzott el, köztük az albumról lemaradt szerzemények is (Song Seven, Specialist). A bő háromnegyedórás anyag mp3-ban könnyedén elérhető, ám abból négy dal (Obstacle 1, PDA, Leif Erikson, Specialist) immáron jogtisztán is élvezhető ezen a 29 perces kiadványon. Az egyetlen kicsit is kuriózum felvétel, az Interpol EP-ről származó Specialist hajaz a repertoárból leginkább Ian Curtis (Joy Division) énekére, a többi szerzemény élő megszólalása viszont hűvösen profi, na és gótikus punk beütésű. Akinek már megvan az album, annak ez az EP érdekes adalék lehet, de akinek még nincs, az inkább az albumot szerezze be.


7/10
Dömötör Endre
2003.09.26
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.