Donnie Darko

A naptár 1988. október 2-át mutat, a helyszín egy tipikus amerikai kisváros - sokat látott nézőként tudjuk jól, hogy egy ilyen hely predesztinálva van a katasztrófára. A baj előjele itt az égből hull alá az éjszaka közepén repülőgép-hajtómű formájában, rá egy 16 éves gimnazista fiú, Donnie Darko szobájára, aki csodával határos módon megmenekül.


Pontosabban nem is csoda segít, hanem az, hogy hősünk alvajáró, aki éppen Frank, egy kétlábon járó szörnynyúl - álmainak visszatérő alakja - hívásának engedelmeskedve kerül házon kívülre. Odakint a nyúl szörnyű tényt közöl a sráccal: 28 nap, 6 óra, 42 perc és 12 másodperc múlva eljön a világvége...
*****Szereplők

A címszerepre Jake Gyllenhaal (Októberi égbolt, Buborék srác) tökéletes választás, aki képregényhősszerű arcával és nem evilági mosolyával örökre bevésődik emlékezetünkbe. A szereppel azonosulás az egész színészgárdára jellemző: a Donnie családját alakító Holmes Osborne, Mary McDonnell, Maggie Gyllenhaal és Daveigh Chase tényleg olyanok, mintha valódi család lennének, a többiek pedig remekül keltik életre az archetipikus karaktereket.
*****Rendezés

A Donnie Darko elsőfilm, írója-rendezője, a szemtelenül fiatal - 1975-ös születésű - Richard Kelly eredendően sci-finek tartja, ami azért nem ilyen egyértelmű, mivel több zsáner - paranormális thriller, tinihorror, kertvárosi dráma, kamasz-szerelmesfilm - jegyeit is magán viseli. Szembeötlő, hogy az egész filmet - a címétől a karaktereken és a jelenetek beállításán át a látványig - áthatja egyfajta képregény-esztétika.
****Kultuszfaktor

Ez egy olyan film, ami haladó szintű kirakósjátékot kínál, sőt maga a film is csupán egy darabja a teljes képnek, a felszíne egy egészen kerek teremtett világnak, amelynek további részleteit könyv, honlap és DVD rejti. Ez a média-álmitológizálás, továbbá a számtalan filmes és popkulturális utalás, a nyolcvanas évek retró-divatba illeszkedő koridézés és a korszak néhány kulcsdalából összeválogatott soundtrack, valamint a remek és véget nem érő (ál)filozófiai vitákra alkalmat nyújtó mondanivaló egyöntetűen kultuszfilm-stempli után kiáltanak.
*****Technika

Kelly 28 nap alatt(!), mindössze 4,5 millió dollárból forgatta le debütálását, ám a kis költségvetés egyáltalán nem látszik meg a szélesvásznú filmen, amelynek kiállítása minden tekintetében hollywoodinak mondható - az effekt-brigád még térgörbületet is kreált!
****Extrák:

A hazai gyártású kiadvány csurig van extrákkal. A nyelvet mind a menü, mind a filmhang, mind a felirat esetében állíthatjuk magyarra vagy angolra. A filmhez két jó hangulatú audiokommentár készült: az egyikben a rendező és főszereplő, a másikban a rendező, színészek és producerek szólalnak meg. Akad még 20 kihagyott vagy hosszabb jelenet összesen fél órában (rendezői kommentárral is), előzetes, képgaléria, a motivációs videók (fiktív audiokommentárral) és Az időutazás filozófiája könyv (magyar fordítás a mellékelt füzetkében). Az összes audiokommentárhoz választható magyar felirat!
*****Megjelent.Hang: magyar 5.1 és DTS, angol 5.1

Kép: 16:9/2,35:1 színes

Felirat: magyar, angol

Extrák felirata: magyarDonnie Darko

2001 amerikai sci-fi Hossz: 109 perc Forgalmazó: Mokép Rendező: Richard Kelly Szereplők: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Drew Barrymore, Noah Wyle, Patrick Swayze, Mary McDonnell, Katharine Ross, Maggie Gyllenhaal
-4ray-
2003.10.02
|


Film premierek

Családi bunyó

amerikai-angol vígjáték, 108 perc, 2019

Itt járt Britt-Marie

svéd filmdráma, 94 perc, 2019

Apró mesék

magyar thriller, 112 perc, 2019

Szabadúszók

francia vígdráma, 122 perc, 2018

A királynő kutyája

belga animációs film, 92 perc, 2019
Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Filmek a TV-ben
18:45
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:55
Benny és Joon
amerikai vígjáték, 1993
19:00
Egy ágyban az ellenséggel
amerikai thriller, 1991
19:00
Anakonda 2. - A véres orchidea
amerikai akció-thriller, 2004
19:05
A grófnő
francia-német történelmi dráma, 2009
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.