Kedvenc helyek

Pink Floyd: Live At Pompeii - The Director`s Cut

2002 Hossz: 92 perc Kiadó: Universal Hang: angol 5.1
Az 1971-es Meddle megjelenése után kereste meg Adrien Maben filmrendező a Pink Floydot egy egyedi koncertfilm ötletével. Az első, egyórás verzióban csak a pompeji fellépés volt látható, később a kibővített videováltozat azonban már a fordulópontot jelentő The Dark Side Of The Moon stúdiómunkáinak felvételeivel, és az akkor készült beszélgetésekkel került forgalomba.


A klasszikus verzió az üres amfiteátrumban tartott, közönség nélküli koncert pompás fényű képeit keverte a pompeji romok, valamint a közelben található vulkanikus természeti jelenségek gyönyörűen fotografált felvételeivel és néhány párizsi jelenettel (ezeken a pompeji anyagot vetítették a zenekar háta mögé). A mostani rendezői változat fél órával hosszabb, 92 perces. Alapvető eltérés, hogy egy űrutazás keretezi a filmet, de a belső egység is alapos utószerkesztésen esett át. Szebb lett a feliratozás, bekerült néhány külső felvétel, vulkánkitörések dokumentumképei, további űrpanorámák, sok-sok részlet a párizsi és a londoni stúdiózásról, zenekari életképek és fekete-fehérben forgatott interjúk. Mindössze a Pompejit újrateremtő digitális tájképek nem illenek ide, de ettől függetlenül is kijelenthető: a műfaj egyik legjobb alkotása kapott végleges formát.

QQQQQEXTRÁK

Nyolc másik nyelv mellett választhatunk magyar menükiírást és feliratozást, van dalsorrend-válogatási lehetőség, megismerkedhetünk Pompeji történetével, vagy kéttucat fotóval a forgatásról, akad egy hiányos albumborító-galéria és dalszöveg menüpont, továbbá számos dokumentum (szkeccsrajzok, korabeli filmplakátok, sajtóanyagok és a későbbi kalózlemez valamint a videokazetta borítója). Az igazi kincs azonban a 62 perces eredeti moziverzió és egy friss, minden részletre kiterjedő, 24 perces Maben-interjú.

QQQQQ
Dömötör Endre
2003.11.11
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.