Kedvenc helyek

The Neptunes present... Clones

olvasói
(0)
(Star Trak / Arista / BMG)

Bizonyára nagyon sok minden van, amit még nem mondtunk el az est.hu hasábjain a hiper-termékeny Neptunes dalszerző-zenész-producerpárosról. Az akár összegzésnek is tekinthető, de csupa új felvételt és majd két tucat közreműködőt felvonultató The Neptunes present... Clones összeállítás azonban egy új tény közlésére alkalmat ad: Chad Hugo és Pharrell Williams repertoárjából már a töltelékszám sem hiányzik (igaz, összesen alig kettő, ha akad).


Alighanem a workaholic kifejezés sem fedi le pontosan a producerduóként Neptunes, cégként Star Trak, zenekarként pedig N.E.R.D. név mögé bújó Chad és Pharrell munkatempóját, ezért is van szükségük klónokra. Hogy aztán ezek a másolatemberek végeznek gyengébb munkát, vagy az eredeti alakok fáradnak néha el, azt persze ezek után lehetetlen megállapítani. Kicsit igazságtalan is ilyennel vesződni, ugyanis senki sem „termelt” az utóbbi időben a Neptuneshoz hasonló mennyiségű és minőségű igényes slágert a hiphopban (Jay-Z, Busta Rhymes, Nelly, Snoop Dogg stb.), az R&B-ben (Kelis, Mary J. Blige, Beyoncé stb.) meg a kommersz popban (No Doubt, Britney Spears, Justin Timberlake stb.), és senki sem helyezte a mainstream-átlagot ilyen magasságba, mint ők. Persze egy közreműködésekkel összehozott kvázi portfolió korongtól mindenki azt várná, hogy agyrobbantó legyen. Csakhogy ők semeddig sem tartogatják a legjobb pillanataikat: amikor megszületik, azonnal lemezre is kerül. Ezek után a tizenhét különböző előadó új Neptunes-dalát bemutató album egy erős, de nem zseniális válogatást eredményezett. Blokkokban jönnek sorban a műfajok, először a népszerű rap előadók (Busta Rhymes, a két tétellel is szereplő Clipse, Ludacris, Nelly, Snoop Dogg) és a new funky/soul szerzemények szerepelnek (Pharrell, Vanessa Marquez), majd szokatlan és nem is általuk felügyelt rockszámok zúdulnak a hallgatóra (a Spymob kvartettől, mely az In Search Of... című N.E.R.D.-album második változatán működött közre, illetve a még csak kislemezekig jutott High Speed Scene haverzenekartól). A végére néhány hibrid felvétel és az új nevek bemutatása maradt (Fam-Lay, a raggás Super Cat, N.O.R.E., Dirt McGirt – ez utóbbi csak művésznévnek új, valójában a veterán Ol' Dirty Bastardot fedi), a legvégére meg a Kelis Wanderlandjéről már ismerős Popular Thug Nas közreműködésével súlyosbított remek új változata. Igazán csak a Snoop Dogg, a N.E.R.D. és Dirt McGirt száma, illetve – a lemez öt másik felvételen is közreműködő – Pharrell Williams első szólódala (a Jay-Z-t vendégül látó ringatózós Frontin` csúcsfunkja) zseniális, a többi viszont van olyan jó – azt a kábé két kivételt leszámítva –, hogy nyugodtan várhatjuk a folytatást. Ha Chad meg is maradt a háttérben, a mindenütt jelenlévő Pharrell időközben a maga jogán is sztár lett, akinek már nem kell bejáratott hírességek mögé bújnia – akár szólólemezzel, akár a Chaddel közös Neptunes védjegyet előadói névvé alakítva, akár a N.E.R.D. projekt élén lép tovább, biztos a sikere.


8/10
Dömötör Endre
2003.11.17
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.