Kedvenc helyek

Fürgerókalábak: Katasztróka

olvasói
(0)
(Edge Records / Hammer Music)

A kényelmes tempóban, de annál megbízhatóbban dolgozó szekszárdi Fürgerókalábak harmadik stúdióanyagával jelentkezett. A Rókamóka anyagát négy évvel később követő Katasztróka ismét villámlemez (bő 25 percben 12 szám), ismét lökött minimál témákat vezet elő véresen komoly humorfaktorral, de ezúttal szélesedett a zenei spektrum és nőtt a taglétszám is.

Linkek


Kapcsolódó cikkek


A Fürgerókalábak már az 1996-ban megjelent első kazetta (Róka`N`Roll) idején túlnőtte a szintén szekszárdi Prosectura árnyékát, hogy aztán a dobos kiesésével trióban, dobgéppel rögzített Rókamóka kazetta 1999-es megjelenésekor abszolút átvegye a hatalmat a hazai punkzenekarok között/fölött. A Ramones-egyszerűség és -dallamosság, az Exploited-hatásfok, a beteges kortünetekre való könnyed reflektálás és az egyre szélesedő zenei spektrum (a punk mellett hardcore, death metal, doo-wop ballada), no meg a fergeteges humor és a koncertek őrült show-ja egyöntetűen megnyerte a heterogén hazai közönséget. Az FRL a 2002-ben végre CD-n is kiadott Rókamóka után, mindenféle megpróbáltatást, katasztrófát legyűrve visszatért, újfent kvartett felállásban: az énekes Dandi (András), a gitáros Főnök (Balázs) és a basszista Mérnökúr (Robin) mellett a metál felől jött Józsika lett az új dobos. Nyilván az ő keze is benne van, hogy a Katasztróka anyagnak sokkal rockosabb a megszólalása és keményebb, tökösebb a hangzása, már-már metálos hardcore lemez. Ráadásul mélyebb a műfajmerítése (hard rock, black metal, szvinges blues-punk, feszes hardcore, álmodozós punk-pop), mindez játékos könnyedséggel, mégis könyörtelen tempóban. A szövegekben terítékre kerülnek az élet apró kérdései (a cseresznyepaprika kettős hatása, az aranyér hátulütői, a kisállattartás felelőssége, a mobiltelefon-használat, a vegetarianizmus, a szorongás/halálvágy) és a szokásos altesti viccelődés (stuka, faszszag, szex, fika), de felerősödött az önirónia is a Puding meg a Gyagyás vegás című dalokban ban, és főleg a Végetér a... programadó soraiban, melyek már a következő lemezt előlegezik meg (vagy nem). A maxitokba bújtatott korong CD-ROM szekciója pedig ezúttal bőséges hang- és képanyaggal kedveskedik az érdeklődőknek.


8/10
Dömötör Endre
2003.11.17
|


Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.