Solaris

A kiismerhetetlen, távoli bolygó, a Solaris megfigyelésére szolgáló űrállomáson rejtélyes halálesetek történnek. Gibarjan parancsnok videóüzenetében régi barátját, Chris Kelvin pszichiátert hívja segítségül. Mire Kelvin az űrállomásra ér, Gibarjant is holtan találja. A legénység két túlélő tagja zavaros, paranoid élményekről beszél: a Solaris élőlényként viselkedő óceánja szellemi kapcsolatba került velük, olvas a gondolataikban, és elveszített szeretteiket jeleníti meg, mintha elevenek lennének.


Hamarosan Kelvint is hatalmába keríti a bolygó, a pszichiáter előtt feltűnik felesége, Rheya, aki nem sokkal korábban, a Földön lett öngyilkos. Lelkiismeretfurdalásukat, kétségeiket élik újra az űrállomás lakói, vagy a Solaris valóban képes arra, hogy újrateremtsen embereket - Kelvinnek és társainak az emlékeikkel és saját magukkal kell szembenézniük a Solaris tükörképében.Műfaji újítás:

Az alkotók alapján a gyanútlan néző akciós sci-fit vagy thrillert várna, a Solaris azonban romatikus szerelmes filmbe oltott meditatív sci-fi. A Soderbergh-verzió lassan hömpölyög, a sztori bonyolítása helyett a borongós atmoszféra köti le a figyelmünket. A számítógépes trükkök helyett pusztán a fémes, hi-tech, steril jövő díszletei csillognak. Akciójeleneteknek nyomuk sincs, a kimérten precíz szerkezet és a nyugodalmas kísérőzene is a minimál-kompozíciót szolgálja: a lelkiállapotok hullámmozgását próbálja érzékeltetni. A decibelmámorra és látványorgiára tervezett multiplexekben idegenül hatott mindez, a házimozi imtimebb miliőjében talán jobban ráhangulódunk a Solaris hullámhosszára. ****Adaptációfaktor:

Steven Soderbergh nagy átdolgozó: az Ocean`s Eleven krimiklasszikusa után most egy sci-fi legendának rugaszkodott neki. A Lem-regény tudományos-filozofikus világából futurisztikus szerelmesfilmet készített, a szolarisztika titka helyett az érzelmek misztikája érdekelte. Szívből és szívhez próbált szólni, ám fejből mondja fel a leckét. Az álmot és valóságot összemosó, valamint az időkoordinátákat megbillentő, nyitott zárlat szerencsére nem fullad érzelgősségbe, persze filozofikusnak ettől még nem mondanám.

A Soderbergh-féle Solaris mind a regényhez, mind a Tarkovszkij-filmhez képest puritán, egyszálbélű verzió, de talán nem is illik azok mellé állítani. Nincs új a Solaris alatt? Lem és Tarkovszkij-hívőknek kevés, kortárs akció sci-fi rajongóknak unalmas: marad-e valami a köztes sávban? Igen. Szikárságában is pontos interpretációt látunk, melyben a sótlan George Clooney és a szokás szerint hipernyughatatlan Jeremy Davies helyett az érzéki-kiismerhetetlen Natascha McElhone dobogtatja meg a szívünket. ***Extrák:

Steven Soderbergh és a producer, James Cameron audiókommentárja, melyből semmi eredeti nem derül ki; nagyjából egymást átfedő werkfilm és „így készült”; valamint - technikai szempontból ez a legérdekesebb - a film forgatókönyve. ***Hang: magyar surround, angol 5.1

Kép: 16:9/2,35:1, színes

Felirat: magyar + 5 nyelvSolaris

2002 amerikai sci-fi Hossz: 95 perc Forgalmazó: InterCom Rendező: Steven Soderbergh Szereplők: George Clooney, Natasha McElhone, Jeremy Davies, Ulrich Tukur, Viola Davis
gorcsev
2003.11.10
|


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban.
Filmek a TV-ben
18:10
Viszlát, Christopher Robin
angol életrajzi film, 2017
18:10
Ízlésficam
amerikai vígjáték, 2006
18:20
Út a Marsra
mexikói kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:35
Thelma
norvég horror, 2017
18:45
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
amerikai akciófilm, 2001
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.