Kapitány és katona

olvasói
(0)
Bár Russell Crowe már többször is bebizonyította, hogy a skizofrén matematikustól a megátalkodott skinheadig bármit képes eljátszani, de igazán elemében mégis a harcos-vezér szerepben érzi magát, és a Gladiátor óta erre mindig lehet építeni.
Most pedig nem csak néhány tucat harcias rabszolgát, hanem egy egész hadihajót kapott, hogy kiélhesse vezetői ambicióit, mivel ő Jack Aubrey kapitány, a dicső angol flotta tisztje, aki azt a feladatot kapta, hogy felkutassa és legyőzze Napoleon egyik, a brazil partok mentén portyázó fregattját, az Acheront. Csakhogy az üldözöttről kiderül, hogy nagyobb, gyorsabb és erősebb, mint üldözője és a megtépázott angol hajó legénysége örülhet, hogy megússza az első, majd a második találkozást is, ám a kapitány még így sem hajlandó lemondani a harcról. 
 
Azonban a film legfőbb erényét nem a csatajelenetek képezik, ilyet már láttunk eleget, hanem a brit hajó életének bemutatása - mégha ez elsőre nem is hangzik túl izgalmasan. Peter Weir (A veszélyes élet éve, Holt költők társasága) és népes stábja ugyanis aprólékos gonddal kreálták újra a kor szokásait, tárgyait és a legénység életét, de nem vesztek el a részletekben, hanem mindezt a történet részévé tudták tenni. Így a kapitánytól a hajóorvoson át (Paul Bettany remek alakítása) a fiatal kadétokig és a még gyerek mindenes „puskapor-majmokig” mindenki teljes értékű szereplő, érdekes és izgalmas. Igaz, a karakterépítés néha a film tempójának rovására megy, a végső összecsapás pedig lehetett volna kidolgozottabb is, de cserébe kapunk két óceánt, hatalmas viharokat, az igazi Horn-fokot és a Galapagos-szigeteket!
Vízer
2003.11.20
|
Master and Commander: The Far Side of the Word
amerikai történelmi kalandfilm, 128 perc, 2003
A Gladiátor ezúttal az angol flotta kapitányaként Napóleon hajói ellen vezet csatát. Csatajelenetek, végtelen óceán, Galápagos-szigetek... OSCAR-DÍJ 2004!
Rendező:

Peter WeirFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.