Swimming Pool

olvasói
(0)
Francois Ozon francia rendező (Vízcseppek a forró kövön, Homok alatt, 8 nő) az utóbbi években már ékes bizonyítékát adta annak, hogy van érzéke a feszültség teremtéshez, csakúgy mint a trükkös bűnügyek és az érzelmi szövevények élvezetes bonyolításához. Mindezen erényekhez ezúttal csatlakozik még a francia új regényből és különösen Alain Robbe-Grillet-től oly jól ismert, Möbius-szalag módjára önmagába forduló történetvezetés elegáns alkalmazása.
A sikeres angol bűnügyi regény szerző (Charlotte Rampling) kiadójától kölcsönkapja annak franciaországi házát. Az idilli környéken fekvő, romantikus helyszíntől az írónő kiapadóban lévő ihlete visszatérését és a háborítatlan alkotás lehetőségét reméli. Minden nagyszerűen indul, mígnem egy váratlan pillanatban a házban megjelenik egy viharos természetű, visszafogottnak és diszkrétnek egyáltalán nem nevezhető fiatal hölgy, aki állítólag a ház tulajdonosának lánya. Az írónő kezdeti felháborodását és rosszallását lassanként felváltja a különös és kihívó viselkedésű lány iránti érdeklődés, s lépésről lépésre kifejezetten az írás, az új könyv ihletforrásává válik a kielégíthetetlen szexuális étvágyú fiatal lány. Az írónő egészen odáig megy, hogy a lány elcsent naplójából kezd részeket beemelni saját regényébe. 
 
A két nő kapcsolata közben sajátos barátsággá/szövetséggé alakul, különösen amikor egy hulla is megjelenik a képben... 
 
A film igen hatékonyan egyesíti a klasszikus Hitchcock-i thriller elemeit azzal a fajta visszafogott eleganciával, ami például Erich Rohmer filmjeit jellemzi. Mindamellett ízig-vérig Francois Ozon filmről van szó, aki egyre meggyőzőbben bizonyítja, hogy a kortárs francia film egyik legnagyobb tehetsége.
Odor Emilia
2003.12.10
|
Swimming Pool
angol-francia filmdráma, 103 perc, 2003
Angol írónő regényes francia vidékre vonul vissza, hogy megírja új könyvét, azonban feltűnik egy eszeveszett kiscsaj, aki felborítja a szépen eltervezett írói nyugalmat és magányt...
Rendező:

Francois Ozon

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.