2003 legjobb filmjei

A Pesti Est és a DVD Est Extra szerzőinek összeállítása
Miként tavaly és tavalyelőtt, idén is összeírtuk, milyen filmeket szerettünk, aztán ami a listák összesítése után eredményként kijött, azt itt láthatjátok egy kicsit lejjebb: előbb a kedvenc magyar, majd a legkedvesebb külföldi mozibemutatóinkat.


Íme a Pesti Est és a DVD Est Extra szerzőinek 2003-as listája:

Magyar filmek:

1 Kontroll
Mindenki fél az ellenőrtől. Talán ezért özönlöttek tízezrek a moziba, ahol egy karakteres képi világú, hatásos és jó humorú filmet láthattak egy videoklipeken edzett, elsőfilmes rendezőtől.

2 Boldog születésnapot!
Hősünk harmincadik szülinapja közeleg, s a nagy nap feleség, gyerek és kocsi nélkül fogja találni! Elhatározza, hogy ezen 24 óra alatt változtat. Nem kis feladat, de a kétségbeesés nagy úr. Egy szimpatikus fickó elhúzódó küzdelme a felnőtté válásért... Voltunk páran, akik magunkra ismertünk...

3 Tesó (mozi/DVD)
Méghogy a panelban nem kaland az élet! Két tesó viszontagságai a nyakukba szakadt nagymennyiségű felesleges panellakással, valamint irdatlan csatájuk „a” nő kegyeiért. Szeretjük a humorát, élveztük a képi megoldásait.

4 Szép napok
Egy lányanya, egy eladott újszülött, egy intézetből szabadult srác és egy családra vágyó nővér. Érzelmi kiszorítósdi és szerelmi sokszög a kisvárosban. Amikor kevés a szó, a test beszél.

5 Rengeteg
Ez a rengeteg az a rengeteg, ami mindenkiben ott rejtőzik: titkok, elfojtások, frusztrációk. Fliegauf Benedek epizodikus szerkezetű első nagyjátékfilmje nem bánik kesztyűs kézzel az emberi lélek rejtelmeivel. Másfél óra kemény analízis remek színészi teljesítményekkel és agyafúrt forgatókönyvvel.


Külföldi filmek:

1 Kill Bill
Amerikai bosszútörténet távol-keleti akcióhagyományok szerint. Miért lett ez a jellemfejlődéstől mentes, pusztán formai bravúrokat halmozó, véres és gyönyörű darab az idei kedvencünk? Talán mert annyira örülünk, hogy egy rettentő sok filmet néző ember ennyire király tud lenni, mint ez a Tarantino.

2 Távol a mennyországtól
Todd Haynes az 50-es évek amerikai melodrámáját teremti újra – veszélyes válalkozás, de nem hibázik. Az örökzöld vezérmotívumok (homoszexualitás és rasszizmus) és a remek színészi alakítások igazi, VistaVision-t idéző színpompában tündökölnek!

3 Donnie Darko (mozi/DVD)
Világvégehangulat 1988-ban egy amerikai kertvárosi gimnáziumban. Égből potyogó repülőgépmotorok és lidérces óriásnyulak. Család, szerelem, vallás, filozófia, popzene és időutazás. A befelé forduló személyiségek kultuszfilmje.

4 Chihiro Szellemországban (mozi/DVD)
A japán rajzfilmkirály, Miyazaki Hayao kislányhősével együtt színes mesevilágba repíti a nézőt. A szellemek és istenek fürdőházában nem babra megy a játék, főleg, ha a szüleink disznóvá változtak, a békafejű személyzet pedig meg akar enni.

5 Bábok
Szinte már gyanús, hogy Kitano Takesi nem tud hibázni. Idén megint olyan darabbal lepett meg bennünket, amit nagyon sokáid nem fogunk feledni. A beteljesedni nem tudó szerelem mítikus magasságokba emelt és nemes japán tradíciókba öltöztetett mozgóképkölteménye a vizuális szimbólumteremtés magasiskolája!

6 A Gyűrűk Ura – A két torony (mozi/2 DVD/4 DVD)
Frodóék továbbmennek, Gollam önmagával vitázik, Legolas és Gimli hullákban versenyeznek, Gandalf visszatér, a Király pedig még sokat ráncolja a homlokát, mielőtt visszatérne. A nagy felütés és az elsöprő finálé közti epizódot mi sem szerettük annyira, de ennyire azért igen.

7 A múlt nélküli ember
A halkszavú finn, Aki Kaurismaki szívhez szóló meséje egy emberről, aki elveszíti önmagát, aztán a hajléktalanságból kell felépítenie életét. A rock and rollos nosztalgia és a hatvanas évek belsőépítészetének megdicsőülése.

8 Visszafordíthatatlan
Egy újabb film hátramenetben: egy bosszú és az azt kiváltó nemi erőszak. Az egyik legbrutálisabb film, amit valaha készítettek, zsigeri erővel kényszerít arra, hogy újraértékeljük viszonyulásunkat pár elemi kérdéshez.

9 A Karib-tenger kalózai
A kalózos filmek évtizedekig zsinórban bukták voltak, többek közt ezért meglepő e produkció sikere. A titok a fűszerekben rejlik: egy parádés alakítás Johnny Depptől, egy üde szerelmespár, parázs akciók és csontvázkalózok hátborzongató számítógépes trükkjei.

10 Femme fatale (mozi/DVD)
Brian De Palma ismét csúcsformában! Fordulatos, izgalmas, agyafúrt történet a feszültségkeltés nagymesterétől. A film noir tradíciójába rendkívüli formabiztonsággal és hibátlan cselekményszövéssel lehel újra életet. Démoni nő, osztott képmezők, megsokszorozott személyiségek: végig nagyon észnél kell lenni!

11 Eureka
Aoyama Shinji fekete-fehér remeklése egy testvérpárról és egy buszsofőrről, akik egyedüli túlélői egy véres buszeltérítésnek. A trauma fizikai túlélése azonban koránt sem jelenti a lélek menekülését: hőseink egyetlen lehetősége, ha egymáson segítenek. A lélek road movie-ja japán módra.

12 Isten városa
Az előre-hátra-oldalt ugrálva elbeszélt gengsztereposz címszereplője Rio de Janeiro külvárosi lakótelepe, amely a földönfutóknak épített menedékhelyből két évtized alatt a bűnözés fellegvára lett, ahol a ravaszt kisgyerekek húzzák meg, és a drogbárók is alig húsz évesek.A lista összeállításában a szerkesztő, Nevelős Zoltán mellett a Pesti Est és a DVD Est Extra szerzői, Béres Szilárd, Csejtei Orsolya, Csillag Márton, Déri Zsolt, Horváth Kristóf, Kovács Marcell, Lakatos István, Pápai Zsolt, Petrikó Gábor, Speier Dávid, Varga Balázs, Varró Attila, Vincze Teréz és Vízer Balázs működtek közre.
2003.12.16
|


Film premierek

A 64-es betegnapló

dán-német krimi, 119 perc, 2018

A csempész

amerikai krimi, 116 perc, 2018

Bolti tolvajok

japán filmdráma, 121 perc, 2018

Egy kutya hazatér

amerikai családi film, 96 perc, 2019

Tranzit

francia-német filmdráma, 101 perc, 2018

Ralph lezúzza a netet

amerikai animációs film, 112 perc, 2018
Játék
Felismernél egy gyilkost, ha elsétálna melletted az utcán? Georg Büchner Woyzeck című drámáját két korabeli gyilkosságról megjelent cikk ihlette.
Filmek a TV-ben
18:10
Lesz ez még jobb
német dráma, 2015
18:35
A tél hercege
amerikai romantikus film, 2017
18:50
Agglegények
amerikai vígjáték, 2017
18:55
Kontroll nélkül
angol akcióthriller, 2014
18:55
A Bourne-csapda
amerikai thriller, 2004
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.