Kedvenc helyek

Adam Green: Friends Of Mine

olvasói
10/10 (2)
(Rough Trade / Neon Music)

A Moldy Peaches nevű kultikus New York-i duó férfitagja, a gitáros-énekes Adam Green második szólólemezén kilábalt a lo-fi gettóból, és Leonard Cohen nyomdokain akusztikus poplemezt készített vonószenekari kísérettel és szürreális szövegekkel.


A bájosan infantilis, fanyar humorú anti-folk barkácszenekar, a Moldy Peaches 2001-es cím nélküli bemutatkozó albumával szép rajongótábort nyert meg magának, majd Kimya Dawson és Adam Green szólóban is kipróbálták magukat, de míg a lány megmaradt a lo-fi minimalizmusnál, addig a fiú a cím nélküli (bővített változatban Garfield címen futó) 2002-es lemeze után a klasszikus popminimalizmust választotta: a 32 percben 15 számot felvonultató Friends Of Mine zenéjét tekintve akár a hatvanas években is készülhetett volna. Akusztikus gitár, finom basszus és dob, szépen hangszerelt vonósok (ez utóbbiakról Lou Reed csellistája, Jane Scarpantoni gondoskodott) és mindehhez lefegyverzően kedves, játékos, azonnal fülbemászó, dallamos ének. Leonard Cohen vagy Nico (Lou Reed, John Cale és Jackson Browne által írt) első lemeze juthat eszünkbe a hatvanas évek végéről – egész addig, míg oda nem fülelünk a szövegekre. Azok ugyanis szürreális agymenések, gyakran a rímek és szójátékok diktálta fordulatokkal. „A bölcsességfogamat tisztogatva gyémántra leltem a fogínyemben / a konyhát takarítva találtam egy kanalat, aki tud dobolni.” „A halált akarom választani / egy Rubik-kockával együtt temessenek el!” Az egyik legfülbemászóbb dal, a kislemezre is kimásolt Jessica az idióta amerikai popénekesnőről fantáziál: „Jessica Simpson, hová lett a szerelmed? / mert a dalaidban nincs / vakációra van szükséged / hogy felébreszd az ősembereket / és elvidd őket Mexikóba... / közeledik a holnap / egy lila bulldózer felhív telefonon / a szerelmi életed híre megelőz / a vejed táplál téged / kortizoninjekciókkal...” Adam Green lehet, hogy link figura, de ilyen tökéletes másfél-kétperces popgyöngyszemeket nem sokan tudnak rajta kívül alkotni (egyedül a Salty Candy című rock`n`roll lóg ki az albumról, anélkül az is tökéletes lenne).


9/10
Déri Zsolt
2003.12.17
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.