A Gyűrűk Ura - A király visszatér

The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003 Színes, szinkronizált, amerikai-új-zélandi fantasy film, 201 perc
Mesehallgatás közben, ahogy haladunk előre, egyre jobban várjuk a történet végét, hogy győzzön a Jó, és a Gonosz elnyerje méltó büntetését. Aztán mikor vége van, mégiscsak sajnáljuk, hogy nem tartott tovább. Valahogy így van a mozinéző is A Gyűrűk Ura trilógiával. Három évig tűkön ülve vártuk a következő folytatást, bújtuk a netet az új trailerekért és utaztunk Labancföldre a hazainál korábbi bemutatóra. Idén sem volt ez másként. A kötelező naschmarkti kitérő után bezúztunk a moziba, hogy kétszáz percre eltátsuk a szánkat, és a vége főcím alatt megkeressük a padlón leesett állunkat. Ám alighogy Gandalfék (Ian McKellen - X-Men, III. Richárd) a Szürkerévnél elbúcsúznak tőlünk, máris visszavágyunk Középföldére.


A király visszatér a döntő csaták filmje. Minden eddiginél nagyobb ork seregek, óriás trollok, sárkányokon lovagló nazgulok ostromolják Minas Tirith-et, a fehér várost. A hatezer rohani lovas attakja sem játszótéri kavicsdobálás. Legolas (Orlando Bloom - A Karib-tenger kalózai) pedig bemutatja, hogyan kell egy szál egyedül elintézni egy törtető, hegymagas olifántot. (Megjegyzem, valami hasonló már sikerült Luke Skywalkernek a Hoth bolygón egy birodalmi lépegetővel. Igaz, vele ott volt az Erő...)

Peter Jackson rendező a látványos csaták mellett becsempészett egy kicsit horroros múltjából (Törjön ki a frász) is a filmbe. A Holtak Ösvénye vagy a Banyapók Odúja mindenkit a bársony kartámasz erőteljesebb markolászására késztethet. A díszletek, a kameraállások, az új-zélandi táj szépsége és a szakajtóra való komputeres trükk is mind hozzájárul ahhoz, hogy Tolkien regénye megelevenedjen a szemünk előtt. A színészek talán kissé túlságosan elbújtak a jelmezükben, a legjobb alakítás - sajnos - Gollamé. „Drágaszágom” persze csupán a CGI-színészek Oscar-díj-kiosztójára mehet majd el.

Mindent összevetve két dolgot tehetünk: fejet hajtunk az alkotók előtt és toporogva várjuk a - minden bizonnyal bővebb - DVD-változatot.
Pif
2004.01.05
|


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
18:20
Kincs, ami nincs
olasz akcióvígjáték, 1981
18:25
Feledés
amerikai sci-fi akciófilm, 2013 (ism.)
18:40
Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész
amerikai-angol kalandfilm, 2011
18:40
Szerelmünk lapjai
amerikai romantikus film, 2004
18:50
A mágus
amerikai-cseh filmdráma, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.