A Gyűrűk Ura - A király visszatér

The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003 Színes, szinkronizált, amerikai-új-zélandi fantasy film, 201 perc
Mesehallgatás közben, ahogy haladunk előre, egyre jobban várjuk a történet végét, hogy győzzön a Jó, és a Gonosz elnyerje méltó büntetését. Aztán mikor vége van, mégiscsak sajnáljuk, hogy nem tartott tovább. Valahogy így van a mozinéző is A Gyűrűk Ura trilógiával. Három évig tűkön ülve vártuk a következő folytatást, bújtuk a netet az új trailerekért és utaztunk Labancföldre a hazainál korábbi bemutatóra. Idén sem volt ez másként. A kötelező naschmarkti kitérő után bezúztunk a moziba, hogy kétszáz percre eltátsuk a szánkat, és a vége főcím alatt megkeressük a padlón leesett állunkat. Ám alighogy Gandalfék (Ian McKellen - X-Men, III. Richárd) a Szürkerévnél elbúcsúznak tőlünk, máris visszavágyunk Középföldére.


A király visszatér a döntő csaták filmje. Minden eddiginél nagyobb ork seregek, óriás trollok, sárkányokon lovagló nazgulok ostromolják Minas Tirith-et, a fehér várost. A hatezer rohani lovas attakja sem játszótéri kavicsdobálás. Legolas (Orlando Bloom - A Karib-tenger kalózai) pedig bemutatja, hogyan kell egy szál egyedül elintézni egy törtető, hegymagas olifántot. (Megjegyzem, valami hasonló már sikerült Luke Skywalkernek a Hoth bolygón egy birodalmi lépegetővel. Igaz, vele ott volt az Erő...)

Peter Jackson rendező a látványos csaták mellett becsempészett egy kicsit horroros múltjából (Törjön ki a frász) is a filmbe. A Holtak Ösvénye vagy a Banyapók Odúja mindenkit a bársony kartámasz erőteljesebb markolászására késztethet. A díszletek, a kameraállások, az új-zélandi táj szépsége és a szakajtóra való komputeres trükk is mind hozzájárul ahhoz, hogy Tolkien regénye megelevenedjen a szemünk előtt. A színészek talán kissé túlságosan elbújtak a jelmezükben, a legjobb alakítás - sajnos - Gollamé. „Drágaszágom” persze csupán a CGI-színészek Oscar-díj-kiosztójára mehet majd el.

Mindent összevetve két dolgot tehetünk: fejet hajtunk az alkotók előtt és toporogva várjuk a - minden bizonnyal bővebb - DVD-változatot.
Pif
2004.01.05
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
A férfi mögött
amerikai film, 2017
18:40
Tripla kilences
amerikai akciófilm, 2016
18:45
A rodeós
amerikai film, 2018
18:50
Farkangyal
amerikai vígjáték, 1991
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.