Tizenhárom

olvasói
10/10 (1)
A tizenhárom éves Tracy (Evan Rachel Wood - Ajkamon lakat) szokványos Los Angeles-i hetedikesként éli napjait: csiricsáré ruhákban jár iskolába, otthon segíti alkoholizmusból felépülő anyját a házimunkával, megírja a házi feladatát, de titokban arra vágyik, hogy délutánonként a suli legmenőbb csajaival járhasson vásárolni.
Egy spontán bolti lopás alkalmával hamarosan el is nyeri a vagányságból iskolabajnok Evie (Nikki Reed) barátságát, aki hálából beavatja őt a piercingek, szex, drogok és öncsonkítás birodalmába. A két lány viharos kapcsolata pillanatok alatt feledteti el környezetükkel és a gyanútlan nézőkkel mindazt, amit az amerikai tinivígjátékok a serdülő korosztályról tanítottak és nyers erővel mutatja be a sorházas kertvárosok igazi világát. A merész és cseppet sem optimista forgatókönyv a társ főszereplő Nikki Reed valós élményein alapul, így a film a szokványos „Gyerekek, ezt ne próbáljátok ki otthon!” figyelmeztetés helyett a „Felnőttek, ezt már mind kipróbáltuk!” segélykiáltással ér fel. Catherine Hardwicke rendezőnő a 2003-as amerikai független Sundance Filmfesztiválon a legjobb direktornak járó díjat nyerte el a Tizenhárommal, noha a rendezés kegyetlen nyersesége mellett a film igazi ereje a két fiatal lány és a Tracy anyját alakító Holly Hunter (Zongoralecke, Karambol) játékában van. Minél több festéket kennek magukra a történet hősnői, annál jobban rajzolódnak ki arcuk legrejtettebb vonásai és derül fény az önpusztító tizenévesek lelkének sötét bugyraira - nekik nem az a legnagyobb gondjuk, hogy ki viszi őket a szalagavatóra, hanem hogy egészséges gyermeknek adnak-e életet nyolcadik első félévében. 
 
A Tizenhárom az utóbbi évek legsokkolóbb tinifilmje, melyhez képest Larry Clark polgárpukkasztó történetei (Kölykök, Ken Park) egydimenziós Disney-mesék.
csmozi
2004.01.05
|
Thirteen
amerikai filmdráma, 101 perc, 2003
Gyereklányok elképesztő kalandjai szexszel, droggal, rock and rollal az amerikai kertváros kegyetlen dzsungelében. Sundance-nyertes amerikai független darab.
Színész:

Evan Rachel Wood
(Tracy Freeland)

Holly Hunter
(Melanie Freeland)

Nikki Reed
(Evie Zamora)

Brady Corbet
(Mason Freeland)

Vanessa Hudgens
(Noel)

Sarah Clarke
(Birdie)

Kip Pardue
(Luke)

Jeremy Sisto
(Brady)

Deborah Kara Unger
(Brooke LaLaine)Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.