Kedvenc helyek

R.E.M.: In Time – The Best Of R.E.M. 1988–2003

olvasói
10/10 (2)
(Warner)

Michael Stipe-ék zenekara 1988-ban adta fel független státuszát és szerződött a Warner mamutcéghez. Az azóta eltelt 15 évet tekinti át új válogatásalbumuk, mely kétlemezes verzióban is piacra került (egy ritkaságokkal teli bónusz-CD-vel), míg a kapcsolódó klipeket az In View című különálló DVD-kiadvány gyűjti egybe.


A nyolcvanas évek legjelentősebb amerikai rockzenekara, a Georgia állambeli Athensből indult R.E.M. kvarett 1987-ben válaszútra ért, az IRS független kiadónál megjelent ötödik albumuk, a Document platinalemez lett, így hallatlanul jó pozícióból tárgyalhattak az értük versengő nagykiadókkal, és hallatlanul jó feltételekkel, a művészi kontroll megtartásával igazolhattak át a legnagyobbak játszóterére. Első Warner-albumuk, az 1988-as Green a Document méltó folytatása, karrierjük talán legerősebb rocklemeze lett, a nyugisabb, finomabb Out Of Time pedig 1991-es szupersztárokká katapultálta őket az egész világon, s ezt a pozíciót következő lemezeik (Automatic For The People – 1992, Monster – 1994, New Adventures In Hi-Fi – 1996) idején is megőrizték, bár a Bill Berry dobos kiválása után trióra fogyva rögzített Up (1998) és Reveal (2001) már jóval kisebb példányszámban fogyott, mint elődei. Az In Time az elmúlt 15 év slágertükre, 76 percben 18 szám (köztük két filmbetétdal – The Great Beyond, All The Right Friends – és két markáns új felvétel, az eredetileg 1986-ban fogant Bad Day és a negyed óra alatt született Animal), ám mégis hiányosnak tűnik a lista. Oké, köztudott, hogy a Shiny Happy People-t, bármekkora a világsláger is volt, így utólag komolytalannak tartják Stipe-ék, és sejthető volt, hogy kihagyják a válogatásról – de hol a tárgyalt korszak nyitódala, a programadó Pop Song `89 és hol a Drive?! Vagy hol a KRS-One vicces rapbetétjével spékelt Radio Song és a Mike Mills énekelte Near Wild Heaven? Vagy hogy késeibb dolgokat mondjunk: hol a Crush With Eyeliner, a Bittersweet Me és a Lotus? Talán dupla válogatásban kellett volna gondolkodni... A helyzetet valamelyest menti, ha a korlátozott példányszámban megjelent kétlemezes verziót választjuk, ahol a bő egyórás bónuszlemezre B-oldalas dalok, demók, akusztikus és koncertváltozatok, illetve egyéb ritkaságok kerültek, köztük albumokról lemaradt teljes értékű felvétlek (It`s A Free World Baby, Revolution, Fretless) és olyan kulcsdalok eltérő verziói, mint a Pop Song '89, a Drive, a Turn You Inside Out, a Country Feedback, a Leave és a független korszakból való The One I Love. A kiadványhoz mellékelt füzetkébe Peter Buck gitáros írt informatív kísérőszöveget a dalokhoz.


9/10
Déri Zsolt
2004.01.12
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.