Kedvenc helyek

Queen: Greatest Video Hits 1

2002 Hossz: 81 perc Kiadó: EMI Hang: angol 5.1
A Greatest Video Hits 1 című dupla DVD-kiadvány első korongján a brit Queen együttes 1980-ig készült promóciós videói sorakoznak, melyek az 1981-ben kiadott első besztoflemez, a Greatest Hits számsorrendjét követik kis eltérésekkel.


Az első Queen-sláger, a Seven Seas Of Rhye például hiányzik, a helyébe az eredeti válogatáslemezen nem szereplő Tie Your Mother Down került, de hasonló plusz a Spread Your Wings klipje is, melyet ugyanaznap, ugyanott (Roger Taylor dobos behavazott telkén) és ugyanazokban a ruhákban vettek fel, mint a We Will Rock You videóját. Már ebből is sejthető, hogy - akárcsak a nemrégiben bemutatott ABBA-kiadvány estében - ezektől a kísérőfilmektől (talán a Bohemian Rhapsody középső egy percét leszámítva) nem várható igazi vizuális kihívás: az MTV beindulása előtt ennek a műfajnak a potenciálját még nem ismerték fel teljesen a zenekarok és lemezcégeik. A karizmatikus Freddie Mercury (szül.: Farrokh Bulsara, 1946) és társai általában saját színpadképükben performálják a dalokat kvázi-élő produkcióként, néha stúdióban, néha gyertyafényes fészerben, de egy-egy animációval (Save Me) vagy táncosokkal kísért klip is akad (Crazy Little Thing Called Love). A Good Old-Fashioned Lover Boy és a Now I`m Here már a második korongra került, mely hat dal tévé- vagy koncertfelvételét tartalmazza, köztük a We Will Rock You tekerős gyors változatát. A számok zseniálisak, de a képanyag inkább csak kordokumentum a glam rockos kezdetektől a new wave inspirálta dizájnváltásig. Az igazi klipek majd a Greatest Video Hits 2 című DVD-n lesznek.
QQQ


EXTRÁK

A dalok előtt megtekinthetők az eredeti kislemezborítók, alapinfókkal. Az első korong számaihoz a DVD kedvéért új surround keverés is készült (a Bohemian Rhapsody esetében ez egy hétig tartott!), és a tagok - nem túl izgalmas, a dalokról keveset eláruló - audiokommentárja is meghallgatható (archív felvételről az 1991-ben elhunyt Freddie is mond néhány általánosságot). A második korongon megnézhetünk harmincvalahány fotót (a Seven Seas Of Rhye zenéjére), infókat kapunk a www.queenonline.com-ról, továbbá megismerhetjük a Bohemian Rhapsody című dal és klip keletkezéstörténetét - a halk szavú Brian May gitáros például félóra alatt sávról sávra végigmutogatja a monumentális szám felépítését a stúdióban (ez a DVD csúcspontja).
QQQQ
Déri Zsolt
2003.05.27
|


Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.