Kedvenc helyek

Björk: Greatest Hits

2002 Hossz: 93 perc Kiadó: Universal Music Hang: angol sztereo
Bár Björk Gudmundsdóttir 11 éves korában jelentette meg első szólólemezét Izlandon, és később is dolgozott aktuális zenekaraitól külön, nemzetközi szólókarrierjét a Sugarcubes együttesből való kilépésétől szokás számítani. Azóta egy évtized telt el és Björk most összegez: egy ritkaságokkal teli hatlemezes díszdobozzal (Family Tree), illetve a szimpla Greatest Hits albummal. Ehhez csatlakozik most az elmúlt tíz év klipjeit összegyűjtő DVD, amiről - ha kifeszítjük a Greatest Hits feliratú papírtokból - kiderül, hogy igaziból a Volumen címet szeretné viselni, ahogy az 1998-as videokazetta-verzió, aminek anyagát itt természetesen kiegészítették az azóta készült videoklipekkel (ahogy erre a kicsit csúsztató 1993-2003 címtoldalék is utal).


Kevés popelőadó fordít akkora gondot, személyes odafigyelést videóira, mint Björk, így a 21 klip túlnyomó többségét sikerül is a zenével azonos művészi szinten tartania. A francia Michel Gondryval közös hat klip (köztük a Human Behaviour, az Isobel és a Bachelorette alkotta erdei trilógia) szürrealista bája mellett alkalmi rendezőválasztásaiból is emlékezetes vizualitás születik Mondino gumiszobájától (Violently Happy) Spike Jonze musicalparafrázisán (It`s Oh So Quiet) és night vision kirándulásán (It`s In Our Hands), Paul White komputeranimációs mutációján (Hunter), a divatterrorista Alexander McQueen biohorrorján (Alarm Call), Chris Cunningham szexrobotjain (All Is Full Of Love) át Nick Knight body-artjáig (az itt cenzúrázatlan Pagan Poetry), Eiko Ishioka gésagubójáig (Cocoon) vagy Lynn Fox mikromanipulációjáig (a legfrissebb Nature Is Ancient).

QQQQQEXTRÁK

A három 2001-es klip 5.1-es surround hangzással is lejátszható.

Q
Déri Zsolt
2003.02.19
|


Játék
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban.
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.