Kedvenc helyek

Pulp: Hits

2002 Hossz: 69 perc Kiadó: Universal Music Hang: angol sztereo
Az elmúlt évtized egyik legfontosabb brit zenekara, a Pulp a legutóbbi Szigeten is fellépett. Akkor már lehetett tudni, hogy Jarvis Cocker zenekara tíz év után szerződést bont az Island kiadóval, és ahogy ilyenkor szokás, egy válogatáslemez következik - továbbá annak vizuális kísérőjeként a klipek gyűjteménye.


A sheffieldi Pulp még a nyolcvanas évek hajnalán indult, és eleinte csak szűk körben ismert, bizarr kis zenekar volt, rapszodikusan megjelenő, kis példányszámban fogyó független kiadású lemezekkel (It - 1983, Freaks - 1986, Separations - 1992). Aztán 1993-ban utolérte őket a Suede, az Auteurs és az akkoriban magára találó Blur révén induló britpop, és hirtelen vetült a reflektorfényből az angol életmódot szarkasztikus szövegeivel kiveséző Jarvis Cockerre és zenekarára is. A főleg a tinédzserkori szexuális tapasztalatok témakörében mozgó 1994-es His`N`Hers és a hosszú mellőztetésért elegáns bosszút álló 1995-ös Different Class albumok Nagy-Britannia harmadik legnépszerűbb zenekarává tették a Pulpot (a Blur és az Oasis mögött). Jarvisék azonban idővel feszengeni kezdtek ebben a szerepkörben, s a borongósabb kései albumaikon (This Is Hardcore - 1988, We Love Life - 2001) már nem szolgáltak popslágerekkel. Mindez az elmúlt évtized 16 klipjében is nyomon követhető a filmrendező szakos Jarvis által jegyzett korai lepattant daraboktól a magyar származású Pedro Romhanyi színes britpop gyöngyszemein (Babies, Do You Remeber The First Time?, Common People, Mis-Shapes, Disco 2000) és az amerikai Doug Nichol monumentális stúdióprodukcióján, a zeneileg is az életmű csúcsának számító hatperces This Is Hardcore-on át a szeptemberi számunkban már kivesézett Bad Cover Versionig, amit Jarvis sztárok hasonmásaival forgatott és énekeltetett fel.

QQQQEXTRÁK

További két órányi anyag: öt dal koncertfelvétele, a Babies prózai verziója, Jarvis két félórás rövidfilmje (az egyikben neves brit kulturális figurák beszélnek szüzességük elvesztésről, a másikban a This Is Hardcore klip vidám szereplői az élet komoly kérdéseiről), egy negyedórás home movie összeállítás 1993 tájáról, egy vicces kis bábozás porcelánbabákkal, továbbá egy rakás tévéfelvétel (archív interjú és zenekari próba 1985-ből, idióta tévéfellépések a befutás idején, a Help The Aged Ali G-vel közös remixe stb.).

QQQQQ
Déri Zsolt
2003.04.02
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.