A hét mesterlövész

Mit tegyen a védtelen mexikói falu a gaz rablóbanda ellen? Szerződtessen saját revolvereseket a határon, a Rio Grandén túlról, onnan, hol mindig szól a hatlövetű és a hősök csomagban még a szegény falunak is megfizethetők.


Jönnek is a mesterlövészek, meg is védik a falut, aztán aki megmaradt, majd egy szálig ellovagol. Ilyen egyszerű a Hét mesterlövész története, de tudjuk, az egyszerűségben gyakran ott rejlik a nagyszerűség.

Az akkor még ifjú japán rendező, Akira Kuroszava Hét szamurája hamar népszerűvé vált Amerikában is, ám hogy a feldolgozás népszerűségben messze túlszárnyalja az eredetit, ahhoz kellett a western 1960-ban már bő félévszázados hagyománya, néhány szerencsés döntés, mára örökzöld filmzene és persze a sztárok sora.

A negyed mongol származású Yul Brynner az ötvenes évek második felének vitathatatlan pisztolyhőse, filmbéli párja, Steve McQuenn tévésorozatok kipróbált harcosa, de a többiek még javarészt ismeretlenek: Charles Bronson áttörésen innen, James Coburn sem A-kategóriás még, de a legnagyobb merészség német színészt bevetni kulcsszerepben (Horst Buchholz belépője örökre emlékezetes).

De sztárok ide vagy oda a lényeg a bejövetel és az ellovaglás között van: A hét mesterlövész a klasszikus western hattyúdala. A hősök hiába alkotnak csapatot, éppoly magányosak, mint korábban, sőt már azt is tudják, amit korábban westernhős ki nem mondott volna: segédszerszámmal felszerelkezett szerencsétlen flótások ők, kik tetteikért örök, nyughatatlan bolyongással fizetnek, ami hosszútávon nem a legkellemesebb élethelyzet. *****Extrák:

Így készült címmel hosszú, alapos és érdekes dokumentumfilm, sok-sok kép, előzetes és audiókommentár, mely a dokuhoz képest újat nem hoz, de Coburn-t és a mexikói banditát játszó Eli Wallachot hallgatni jó, az anekdoták töménysége pedig a Mikszáthon nevelkedetteknek is tetszeni fog. ****Hang: angol 5.1

Kép: 16:9/2,35:1, színes

Felirat: magyar + 11 nyelv

Extrák felirata: angolA hét mesterlövész - The Magnificent Seven

1960 amerikai western Hossz: 125 perc Forgalmazó: InterCom Rendező: John Sturges Szereplők: Yul Brynner, Steve McQueen, Eli Wallach, Horst Buchholz, Charles Bronson, James Coburn, Brad Dexter, Robert Vaughn
kalambó
2004.01.21
|


Film premierek

Elrabolt világ

amerikai sci-fi, 109 perc, 2019

Mi

amerikai horror, 116 perc, 2019

Életem értelmei

belga-francia filmdráma, 98 perc, 2018

Colette

amerikai-angol életrajzi dráma, 111 perc, 2018

Bazi nagy francia lagzik 2.

francia vígjáték, 99 perc, 2019

A világ gyengéd közönye

francia-kazahsztáni filmdráma, 100 perc, 2018
Játék
Batarita, abszurditással átszőtt és erotikával fűszerezett, Lüktetésed című szólója a 2018-as tokiói premier után Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban kerül bemutatásra.
Filmek a TV-ben
18:55
Robot harcosok
amerikai akciófilm, 1996
19:00
Mennydörgés
hongkongi akciófilm, 1995
19:00
Piszkos lappal
amerikai akciófilm, 2008
19:10
Stratton
angol akciófilm, 2017
19:30
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.