Thelma és Louise

Jules és Jim, Bonnie és Clyde, Butch Cassidy és a Sundance kölyök - hevenyészett felvezetésként ezeket a nagy kettősöket (hármasokat) idézném fel, legfőképpen azért, hogy sikerüljön méltó filmtörténeti környezetet találni Thelmának és Louise-nak.


Egy másik sorozatba is illeszkedik a két, 1966-os T-Bird-ön a sivatagot átszelő, vegyeskereskedést fegyverrel kirabló nőszemély, hiszen Ridley Scott rendezői pályáján találunk még emlékezetes, szokatlanul „kemény nőket”, hogy itt most csak a Nyolcadik utas a halál Ripley-jét, illetve a G.I. Jane főhősét említsük.

Már nem hiányzik sok ahhoz, hogy Scott kiérdemelje a „legjelentősebb hollywoodi nőifilm rendező” címet. Mindenesetre a Thelma és Louise feminista felhangokkal spékelt road-movie-ja, melyben az arcansasi háziasszonyból és pincérnőből - John Wayne westerneket idéző hátterek előtt - ámokfutó közellenség válik, jelentékeny mérföldköve (nem csak) a nőkről szóló filmek történetének. Azon túl, hogy a már említett műfaji idézetek (road-movie, western) át meg át szövik a filmet, a rendező mindezt rendkívüli eleganciával és különösen érdekes apró részletekkel teszi igazán érdekessé. Azok a gesztusok és villanások, melyek a rózsaszín fodros, tüllfüggönyös kertvárosi babaházból kiszabaduló két nő kapcsolatának bajtársiassággá szilárdulását jelzik, bizonnyal sokat köszönhetnek Callie Khouri-nek, a forgatókönyvírónőnek, ugyanakkor mindehhez Scott remek képekkel és pompás színészvezetéssel járul hozzá. A férfiaknak itt főleg emlékezetes epizódszerepek jutnak: Brad Pitt nagyot domborít a szívtipró suhanc szerepében (akcentusa külön élmény!), és nagyon szórakoztató Louise (kertvárosi bunkó) férje és a humanista kopó szerepében leginkább szerethető férfifigurát szállító Harvey Keitel.

Egy nő filmtárának kötelező darabja, a férfiak pedig - saját érdekükben - jobban tennék, ha legalább megnéznék.Thelma & Louise
1991
amerikai akciófilm Hossz: 129 perc
Forgalmazó: InterCom
Rendező: Ridley Scott
Szereplők: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Michael Madsen, Brad Pitt
tereza
2002.06.03
|


Film premierek

Családi bunyó

amerikai-angol vígjáték, 108 perc, 2019

Itt járt Britt-Marie

svéd filmdráma, 94 perc, 2019

Apró mesék

magyar thriller, 112 perc, 2019

Szabadúszók

francia vígdráma, 122 perc, 2018

A királynő kutyája

belga animációs film, 92 perc, 2019
Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Filmek a TV-ben
23:40
Holtidő
amerikai akciófilm, 1995
00:00
00:05
Léna
szlovák film, 2017 (feliratos)
00:15
Halálos talány
amerikai thriller, 1996
00:20
A gyógyultak
ír horror, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.