A kőszívű ember fiai

olvasói
10/10 (4)
Nem véletlen, hogy a legjobb magyar történelmi filmek készítője a legjelentősebb magyar epikus szerzőt választotta egyik legismertebb művéhez. Várkonyi Zoltán és Jókai Mór szerencsére pont abban a korban „találkoztak” amikor még komoly igény - és pénz - volt a látványos, forradalmi hevülettől fűtött, történelmi kalandfilmekre.


A három Baradlay fiú története igazi epikai mű, hiszen nemcsak egy család tragédiáját dolgozza fel, hanem azt az 1848-as európai forradalmak és azon belül a magyar szabadságharc kontextusába helyezi. A huszártiszt Richárd, a polgárőr Ödön és az értelmiségi Jenő persze mind egy-egy ideáltípust képviselnek és meglehetősen egyszerű üzeneteket hordoznak, de a történet sodrása, a tömegjelenetek remek megkomponálása és még sok minden más kárpótol ezért. Igaz, a főszereplők színészi teljesítménye talán kissé alulmarad a más Várkonyi-munkákban látottakhoz képest, de a mester, aki szokása szerint most is egy despota szerepében bukkan fel kis időre, mindezt a mellékszereplők remek mozgatásával és színessé tételével ellensúlyozza - gondoljunk csak Pál úrra, az öreg huszárra, vagy a bécsi légió rímekben beszélő vitézére.

Az extrák az Egri csillagok DVD-kiadásához hasonló tévés-dokumentalista stílusban fogantak, bár itt jobb és tudatosabb a szerkesztés. Elsőként egy összeállítást találhatunk az összes Jókai-feldolgozásról, nyolcból láthatunk kiadósabb részletet, majd korabeli metszetekkel illusztrált, 48-as toborzókat hallgathatunk, aztán egy rosszul szövegezett, de mégis érdekes összeállítás elemzi a szabadságharc megjelenítését a magyar filmművészetben. Ezt négy tábornok illusztrált életrajza követi, meg teljesen felesleges interjúk magyar popzenészekkel arról, mit jelent nekik a film, végül pár kockányi diafilm-ízelítő.A kőszívű ember fiai, 1965 l Színes magyar történelmi filmdráma, 159 perc l Rendező: Várkonyi Zoltán l Szereplők: Bitskey Tibor, Mécs Károly, Sulyok Mária, Tordy Géza, Béres Ilona l Hang: magyar sztereó l Felirat: angol l Forgalmazza a Mokép
Vízer
2003.12.03
|
magyar történelmi kalandfilm, 158 perc, 1965
Jókai Mór regényének kalandfilm változata a bonyolult keresztnevű Baradlay-fivérek heroikus és fordulatos sorsáról.
Színész:

Sulyok Mária
(Baradlayné)

Bitskey Tibor
(Baradlay Ödön)

Mécs Károly
(Baradlay Richárd)

Tordy Géza
(Baradlay Jenő)

Major Tamás
(Baradlay Kázmér)

Béres Ilona
(Alphonsine)

Polónyi Gyöngyi
(Edit)

Nádasi Myrtill
(Lánghy Aranka)

Páger Antal
(Öreg Pál)Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Filmek a TV-ben
18:10
Carter edző
amerikai dráma, 2005
18:15
Sorsjegyesek
amerikai romantikus vígjáték, 1994
18:40
A múmia
amerikai kalandfilm, 1999
18:50
Bordertown - Átkelő a halálba
amerikai thriller, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.