A kőszívű ember fiai

olvasói
10/10 (4)
Nem véletlen, hogy a legjobb magyar történelmi filmek készítője a legjelentősebb magyar epikus szerzőt választotta egyik legismertebb művéhez. Várkonyi Zoltán és Jókai Mór szerencsére pont abban a korban „találkoztak” amikor még komoly igény - és pénz - volt a látványos, forradalmi hevülettől fűtött, történelmi kalandfilmekre.


A három Baradlay fiú története igazi epikai mű, hiszen nemcsak egy család tragédiáját dolgozza fel, hanem azt az 1848-as európai forradalmak és azon belül a magyar szabadságharc kontextusába helyezi. A huszártiszt Richárd, a polgárőr Ödön és az értelmiségi Jenő persze mind egy-egy ideáltípust képviselnek és meglehetősen egyszerű üzeneteket hordoznak, de a történet sodrása, a tömegjelenetek remek megkomponálása és még sok minden más kárpótol ezért. Igaz, a főszereplők színészi teljesítménye talán kissé alulmarad a más Várkonyi-munkákban látottakhoz képest, de a mester, aki szokása szerint most is egy despota szerepében bukkan fel kis időre, mindezt a mellékszereplők remek mozgatásával és színessé tételével ellensúlyozza - gondoljunk csak Pál úrra, az öreg huszárra, vagy a bécsi légió rímekben beszélő vitézére.

Az extrák az Egri csillagok DVD-kiadásához hasonló tévés-dokumentalista stílusban fogantak, bár itt jobb és tudatosabb a szerkesztés. Elsőként egy összeállítást találhatunk az összes Jókai-feldolgozásról, nyolcból láthatunk kiadósabb részletet, majd korabeli metszetekkel illusztrált, 48-as toborzókat hallgathatunk, aztán egy rosszul szövegezett, de mégis érdekes összeállítás elemzi a szabadságharc megjelenítését a magyar filmművészetben. Ezt négy tábornok illusztrált életrajza követi, meg teljesen felesleges interjúk magyar popzenészekkel arról, mit jelent nekik a film, végül pár kockányi diafilm-ízelítő.A kőszívű ember fiai, 1965 l Színes magyar történelmi filmdráma, 159 perc l Rendező: Várkonyi Zoltán l Szereplők: Bitskey Tibor, Mécs Károly, Sulyok Mária, Tordy Géza, Béres Ilona l Hang: magyar sztereó l Felirat: angol l Forgalmazza a Mokép
Vízer
2003.12.03
|
magyar történelmi kalandfilm, 158 perc, 1965
Jókai Mór regényének kalandfilm változata a bonyolult keresztnevű Baradlay-fivérek heroikus és fordulatos sorsáról.
Színész:

Sulyok Mária
(Baradlayné)

Bitskey Tibor
(Baradlay Ödön)

Mécs Károly
(Baradlay Richárd)

Tordy Géza
(Baradlay Jenő)

Major Tamás
(Baradlay Kázmér)

Béres Ilona
(Alphonsine)

Polónyi Gyöngyi
(Edit)

Nádasi Myrtill
(Lánghy Aranka)

Páger Antal
(Öreg Pál)Film premierek

Családi bunyó

amerikai-angol vígjáték, 108 perc, 2019

Itt járt Britt-Marie

svéd filmdráma, 94 perc, 2019

Apró mesék

magyar thriller, 112 perc, 2019

Szabadúszók

francia vígdráma, 122 perc, 2018

A királynő kutyája

belga animációs film, 92 perc, 2019
Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Filmek a TV-ben
18:10
Koronát Izabellnek
német vígjáték, 2006
18:15
Brad helyzete
amerikai vígjáték, 2017
18:35
A harcos
amerikai sportfilm, 2010
18:45
Utánunk a Tűzözön
amerikai akciófilm, 1996
18:55
Állvány
izraeli film, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.