Cowboy / Ben Wade és a farmer

Két western a műfaj aranykorából ugyanattól a rendezőtől ugyanazzal a főszereplővel más-más hangvételben. Delmer Daves Hollywood egyik nagy veteránja volt a második vonalból, Glenn Ford pedig a korszak egyik főként krimikből és westernekből ismert sztárja. Szóban forgó két filmjük a művészi professzionalizmus olyan példái, amely mellett korunk tömegfilmjei sápadt próbálkozásoknak tűnnek.


A cowboy és a hotelportás: színes vadnyugati kaland mindazoknak, akik a nagyvárosban arról álmodnak, milyen jó lenne cowboynak lenni. A műfajban idegennek számító Jack Lemmon alakítja azt a chicagói szállodai recepcióst, aki kisegíti a kártyaasztalnál felmerült anyagi zavarából a náluk vendégeskedő marhapásztort, és így üzleti társak lesznek. A kezdetben vígjátéki hangszerelésű történet a zöldfülű fejlődési regényén keresztül komolyodik sorsdrámává, néhány mellbevágó bölcsesség leszögezésével. Realista képsorok a cowboyéletről, mexikói fiesta, szívfacsaró szerelmi szál, és nem várt jellemfejlődés mindkét főszereplőnél. Mindez Frank Harris (a portásfiú) önéletrajzi írása alapján.


Míg a Cowboy nézése közben teleírkáltam egy lapot, a Ben Wade és a farmer alatt üresen maradt a papír. Feszült, nem kiszámítható kamaradráma (Mint a kámfor-Elmore Leonard tollából) egy útonálló és egy földműves között, akik a pénzért csinálják, amit csinálnak. A 3 óra 10-es yumai vonatot várják egy poros kisváros hotelszobájában, az egyik bilincsben, a másik puskával a kézben, miközben a banda szabadlábon lévő tagjai lesben állnak az utcán. Ford megmutatja, milyen az, amikor igazi színész játszik közhelyes szerepet, a konfliktus pedig annyira reális, a ritmus annyira feszes, hogy a pillanatállj-gombot csak a legindokoltabb esetben fogja megnyomni a nyájas dévédéző. Megidéztetik a Délidő, plusz találtunk egy újabb darabot, amiből a Volt egyszer egy Vadnyugat idézett.Ben Wade és a farmer - 3:10 to Yuma, 1957 l Fekete-fehér, feliratos amerikai western, 88 perc l Rendező: Delmer Daves l Szereplők: Glenn Ford, Van Heflin, Felicia Farr, Leora Dana l Cowboy, 1958 l Színes, feliratos amerikai western, 89 perc l Rendező: Delmer Daves l Szereplők: Glenn Ford, Jack Lemmon, Anna Kashfi, Victor Manuel Mendoza l Forgalmazza a Warner Home Video
nelson
2002.06.03
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
P
9
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.