A texasi láncfűrészes

olvasói
9/10 (7)
Volt egyszer valahol Amerikában egy Ed Gein nevű szerencsétlen figura, aki vidéki magányában szép lassan bekattant, és mindenféle szörnyű dolgokat művelt halottakkal és élő emberekkel. Az eset a sorozatgyilkosok sötét krónikájának egyik leghíresebb fejezeteként maradt ránk, nem utolsó sorban a szép számú megfilmesítésnek köszönhetően, amelyek természetesen valamilyen vonatkozásban mindig elrugaszkodtak a valós eseményektől. Az egyik legnagyobb hatású darab, Tobe Hooper 1974-es The Texas Chain Saw Massacre című horrorja például többek közt a címbeli láncfűrész hozzáadásával dobta fel a sztorit. A film eddig hivatalos formában nem jutott el a magyar közönséghez, vadonatúj remake-je azoban, íme, megérkezett.
A hetvenes évek közepén járunk a nagy texasi pusztaságban, ahol egy kisbuszban füvezgető fiatalok jókedvű társasága száguld egy dallasi rockkoncert felé. Az úton egyszer csak egy rongyolt ruhájú lányra lesznek figyelmesek, felveszik a kocsiba, aztán néznek nagyot, amikor a magába borult lány váratlanul megöli magát. Innentől kezdve aztán csak rosszabb jön, a helyi seriff nem kifejezetten bizalomgerjesztő, s mintha a szolgálatkész helybeliekkel sem stimmelne valami... Egy hatalmas vasajtó mögött pedig már ott várakozik Bőrpofa, a profi mészáros, amatőr bőrdíszműves pöfögő masinájával. 
Az eddig főleg videoklipeket készítő Marcus Nispel nehéz feladatra vállalkozott, de jóindulattal is csak félsikerként könyvelhetjük el az eredményt. A vérengzések mennyiségét tekintve túltett az eredetin, de annak velejéig beteg hangulatát csak megközelítenie sikerült. Ötletes az indítás (félig-meddig folytatásnak is tekinthető), de az eredetiség ezzel ki is merül, megszokott horrormegoldásokkal operál a film, de legalább hű annyira a jól bevált receptekhez, hogy hátszőrborzolóként kiválóan működik.
nelson
2004.02.05
|
The Texas Chainsaw Massacre
amerikai horror, 98 perc, 2003
Egy kisbusznyi füvezgető hippi a texasi pusztában az eleven húsba vágó helyi szokásokkal ismerkedik. Tobe Hooper legendás horrorjának remake-je.
Rendező:

Marcus NispelFilm premierek

Vad Balaton

magyar természetfilm, 65 perc, 2018

Veszett vidék

ausztrál western, 113 perc, 2017

Senki sem tökéletes

belga-francia vígjáték, 101 perc, 2017

Jönnek a kacsák!

amerikai-kínai animációs film, 91 perc, 2018

Ghostland - A rettegés háza

francia-kanadai horror, 91 perc, 2018

Éjjeli napfény

amerikai romantikus filmdráma, 90 perc, 2018
Játék
Végre megérkezett a mïus albumtrilógiájának záródarabja! A Théque Records gondozásában megjelenő Twentytwo 22 című új lemez néhol még beránt a sötétebb elektronikába, de az irány már tudatosan pozitív.
Filmek a TV-ben
20:25
T4xi
francia akcióvígjáték, 2007
20:30
Dirk Ohm eltűnése
norvég filmdráma, 2015 (feliratos)
21:00
Nyomorultak
francia filmdráma, 1995
21:00
Nincs alku
amerikai-német akcióthriller, 1998
21:00
V mint vérbosszú
amerikai-német politikai thriller, 2005
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.