Nagy hal

olvasói
8/10 (8)
Kinek ne lenne legalább egy olyan barátja, aki képtelen bármit is egyszerűen elmesélni, de minél többet és nagyobbat lódít, annál szórakoztatóbbá válik? Mert a hazugság csak akkor marad hazugság, ha valakinek hasznot hajt vagy másnak kárára van, különben valami egész másnak nevezzük. Ez Tim Burton (Ollókezű Edward, Az Álmosvölgy legendája) filmjének alaptétele, ő pedig aztán tényleg otthon van a valóságtól messze elrugaszkodott történetek világában.
A bérmunkában elkövetett fantáziátlan Majmok bolygója remake után Burton ismét egy szürreális mesét mond el, melynek hőse, Edward Bloom már kisgyerek korától megrögzött füllentő, akivel - elmondása szerint - elképesztő dolgok estek meg, amerre csak járt. Most azonban, öregen és halálos betegen kénytelen szembenézni az egyetlen emberrel, aki soha egy szavát sem hitte: a saját fiával. 
A Nagy hal nem egy összefüggő történet, hanem fantasztikus utazások egész sora, amelyek során az ifjú Bloom (Ewan McGregor) olyan elképesztő lényekkel találkozik, mint Karl, a jámbor óriás, egy üvegszemű boszorkány, a koreai sziámi ikrek és persze a hatalmas hal. A történetek olyan fantasztikusak és olyan valószínűtlenek, hogy nem csoda, hogy az ifjabb Bloomnak nehéz eldöntenie, hogy vajon ki is az ő apja, bár a végére kiderül egy`s más. Akinek ez a fantáziavilág bejön, az imádni fogja a filmet, akinek kevésbé, annak talán zavaró lehet a díszletek szándékos eltúlzottsága, a történet szaggatottsága és kisebb következetlenségei. A színészekre viszont semmi panasz nem lehet: Ewan McGregor a Trainspotting óta nem volt ilyen jó és szórakoztató, Albert Finney, az angol újhullám nagy öregje pedig soha életében nem volt még rossz. Ehhez vegyük még Hollywood legjobb karakterszínészeit, remek képi világot és zenét, és kapunk egy szentimentális, mégsem csöpögős, elvarázsolt, de nem elszállt mesét, valahol félúton Forrest Gump és Münchansen báró közt. Az óriás pedig garantáltan igazi.
Vízer
12 February 2004
|
Hungarian title: Nagy hal
American drama, 125 min, 2003
Directed by:

Tim Burton

Starring:

Albert Finney
(az idős Ed Bloom)

Ewan McGregor
(a fiatal Ed Bloom)

Billy Crudup
(Will Bloom)

Jessica Lange
(az idős Sandra Bloom)

Alison Lohman
(a fiatal Sandra Bloom)

Marion Cotillard
(Josephine Bloom)

Helena Bonham Carter
(Jenny, a boszorkány)

Steve Buscemi
(Norther Winslow)

Missi Pyle
(Mildred)Film premierek

Férfiak fecskében

angol vígjáték, 96 perc, 2018

Hotel Transylvania 3.: Szörnyen rémes vakáció

amerikai animációs film, 97 perc, 2018

Felhőkarcoló

amerikai akciófilm, 102 perc, 2018
Játék
A műfaját posztapokaliptikus turbópopként definiáló Einstand garantálja a forró hangulatot.
Filmek a TV-ben
19:15
Men in Black - Sötét Zsaruk 2.
amerikai akció, sci-fi, 2002
19:15
Cápamese
amerikai akciófilm, 2004
19:30
A segítség
amerikai filmdráma, 2011
19:40
A tökéletes trükk
amerikai-angol thriller, 2006
20:00
Anyám!
amerikai horror, 2017
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.