Az utolsó szamuráj

The Last Samurai, 2003 Színes, feliratos, amerikai-japán-új-zélandi történelmi dráma, 154 perc
A XIX. század egyik kevésbé közismert történelmi csataterén suhannak a nyílvesszők, sújtanak le a pengék és dördülnek el a modern hadviselés első gépfegyverei. Japán az 1870-es években válaszút előtt állt: hű marad-e hagyományaihoz kockáztatva a gyarmati sors veszélyét, vagy felzárkózik a világ vezető nagyhatalmai közé? A császár az utóbbit választotta azon az áron is, hogy a feudális viszonyokkal együtt a szamurájok hatalmát meg kellett törniük.


Az indián háborúkban illúzióit vesztett Nathan Algren százados (Tom Cruise) tanácsadóként érkezik a szigetországba, ám felkészületlenül csatába hajtott egységével csúfos vereséget szenved Katsumoto (Ken Watanabe) szamurájaitól. Algrent fogságba hurcolják, Katsumoto ugyanis szeretné megismerni ellenségét. Az ismerkedés végül kölcsönös lesz, Algren azt a lelki nemességet találja meg Katsumoto táborában, amelyet otthon már elveszni látott. A császári csapatokkal való döntő összecsapásban Algren már Katsumoto oldalán lovagol és a nyugati harcmodor ismeretével segíti hozzá a szamurájhadsereget, hogy vissza tudjon vágni a túlerőnek. A történelmet azonban - természetesen - nem sikerül megfordítani.
A kosztümös filmek terén jártas Edward Zwick (Az 54-ik hadtest, Szenvedélyek viharában) nemcsak a harci jelenetekben alkotott látványosat (nindzsatámadás is van), de a végsőkig való kitartás drámáját a hosszú párbeszédes részekben is átélhetően tálalja. Ehhez a főszereplők, főként Watanabe fajsúlyos jelenléte is hozzájárul, de Tom Cruise is zord tekintetre cserélte bájmosolyát. Sajnos a hollywoodi logikával megoldott befejezés sokat ront a katarzison.
nelson
2004.02.12
|
(4 kép)


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
22:26
Az utolsó nyáron...
magyar játékfilm, 1990
22:30
22:40
A történet
amerikai filmdráma, 2018
23:00
Kelepce
amerikai krimi, 2012
23:00
Megtehetek bármit
angol sci-fi vígjáték, 2015
Gül Baba kulturális fesztivál mától vasárnapig. Türbe, rózsák, kiállítás és sok zene- Budapest és a török kultúra. #gulbaba #gulbabakultfeszt
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.