Getno - Nincs új világ

olvasói
(0)
I Can GET NO Satisfaction” - mondá meg az örökérvényű igazságot a Rolling Stones a hatvanas évek közepén, és a helyzet azóta sem változott sokat: mindenki egyre csak a „satisfaction”-t keresi. Salamon András új filmjében például az egyszeri magyar lakótelepi család dönt úgy, elég volt a sok elégedetlenségből, irány a kielégülések földje: Amerika.
Nekem egyébként ez a téma, mintha kicsit idejét múltnak tűnne, így az uniós csatlakozás közeledtével, ha egyszeri magyar család lennék, lehet, hogy inkább európai perspektívában alakítanám a jövőképemet. Azonban hőseink felmenői harminc évvel ezelőtt éppen Las Vegasba vándoroltak ki, úgyhogy logikusnak lászik, hogy „With a Little Help from My Friends” (ahogy azt a Beatles jegyezte meg szintén örök érvénnyel) a boldogság mégis csak (és még mindig) Ámerikában várja a magyart. 
Nos, Amerikában sem változott semmi Jarmus Florida, a Paradicsom című filmje óta: az ígéret földje továbbra is csak messziről, meg a hollywoodi filmeken látszik ellenállhatatlannak és szórakoztatónak. Kis magyarjainknak hamar szembesülniük kell (ha nem is hideg, de) a rideg valósággal: kevéske nyelvtudással, messziről jött idegenként nem fenékig tejfel az élet ott sem. Az amerikai rokonok sem annyira segítőkészek, mint azt hőseink remélték, s a baj sem jár egyedül: egyre csak szörnyű csapások zilálják a családot - vagyis kaland az van, szinte már több is a kelleténél. 
Salamon Andrást igen kedveljük, például amikor a VIII. kerületben és a kínai piac környékén készít ütős, kalandos szerelmi drámát (Közel a szerelemhez), és ékesen bizonyítja, hogy egyáltalán nem kell Amerikába menni egy jó kis történetért. Mostani filmje viszont arra példa, hogy ha elmegyünk Amerikába, és ott mindenféle borzalom esik meg velünk, az önmagában még nem jó történet, akkor sem, ha a végén van egy - gondolom erkölcsi tanulságnak szánt - teljesen érthetetlen és váratlan, „szép vagy, gyönyörű vagy, Budapest” aláfestéssel zajló apa-fiú egymásratalálás. A cím mindazonáltal rendben van: GETNO satisfaction...
Odor Emilia
2004.02.26
|
magyar filmszatíra, 95 perc, 2004
Egy magyar család életbevágó kalandjai Amerikában. A Közel a szerelemhez rendezőjének új filmje. Menekülés Las Vegastól Budapestig.
Rendező:

Salamon András

LinkekFilm premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
23:20
Elhagyott szoba
amerikai horror, 2007
23:20
Kickboxer
amerikai akciófilm, 1989
23:25
A tökéletes trükk
amerikai-angol thriller, 2006
23:45
Pororoca
román film, 2017 (feliratos)
00:20
Vakító napfényben
olasz-francia krimi, 2015
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.