Getno - Nincs új világ

olvasói
(0)
I Can GET NO Satisfaction” - mondá meg az örökérvényű igazságot a Rolling Stones a hatvanas évek közepén, és a helyzet azóta sem változott sokat: mindenki egyre csak a „satisfaction”-t keresi. Salamon András új filmjében például az egyszeri magyar lakótelepi család dönt úgy, elég volt a sok elégedetlenségből, irány a kielégülések földje: Amerika.
Nekem egyébként ez a téma, mintha kicsit idejét múltnak tűnne, így az uniós csatlakozás közeledtével, ha egyszeri magyar család lennék, lehet, hogy inkább európai perspektívában alakítanám a jövőképemet. Azonban hőseink felmenői harminc évvel ezelőtt éppen Las Vegasba vándoroltak ki, úgyhogy logikusnak lászik, hogy „With a Little Help from My Friends” (ahogy azt a Beatles jegyezte meg szintén örök érvénnyel) a boldogság mégis csak (és még mindig) Ámerikában várja a magyart. 
Nos, Amerikában sem változott semmi Jarmus Florida, a Paradicsom című filmje óta: az ígéret földje továbbra is csak messziről, meg a hollywoodi filmeken látszik ellenállhatatlannak és szórakoztatónak. Kis magyarjainknak hamar szembesülniük kell (ha nem is hideg, de) a rideg valósággal: kevéske nyelvtudással, messziről jött idegenként nem fenékig tejfel az élet ott sem. Az amerikai rokonok sem annyira segítőkészek, mint azt hőseink remélték, s a baj sem jár egyedül: egyre csak szörnyű csapások zilálják a családot - vagyis kaland az van, szinte már több is a kelleténél. 
Salamon Andrást igen kedveljük, például amikor a VIII. kerületben és a kínai piac környékén készít ütős, kalandos szerelmi drámát (Közel a szerelemhez), és ékesen bizonyítja, hogy egyáltalán nem kell Amerikába menni egy jó kis történetért. Mostani filmje viszont arra példa, hogy ha elmegyünk Amerikába, és ott mindenféle borzalom esik meg velünk, az önmagában még nem jó történet, akkor sem, ha a végén van egy - gondolom erkölcsi tanulságnak szánt - teljesen érthetetlen és váratlan, „szép vagy, gyönyörű vagy, Budapest” aláfestéssel zajló apa-fiú egymásratalálás. A cím mindazonáltal rendben van: GETNO satisfaction...
Odor Emilia
2004.02.26
|
magyar filmszatíra, 95 perc, 2004
Egy magyar család életbevágó kalandjai Amerikában. A Közel a szerelemhez rendezőjének új filmje. Menekülés Las Vegastól Budapestig.
rendező:

Salamon András

LinkekFilm premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Filmek a TV-ben
18:10
Egek ura
amerikai romantikus filmdráma, 2009
18:40
Mad Max - A harag útja
amerikai akciófilm, 2015
18:40
Zsákutca
amerikai-német thriller, 2006
18:45
U-571
amerikai háborús film, 2000
18:45
Felforgatókönyv
amerikai vígjáték, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.