A. I. - Mesterséges értelem

Értelmes mesterség a filmkészítés? Steven Spielberg és Stanley Kubrick művei a maguk módján erre a kérdésre keresik a választ, és az utak mindkettőjüknél a mesterséges értelembe vezetnek.


Spielberg már a hetvenes években Amerika egyik legsikeresebb rendezője volt, a nyolcvanas évtizedben az egyes számú népművelő címét is megpályázta, a kilencvenes években pedig ezt a két irányt próbálta megbékíteni egymással. Pályáját egyrészről brutális kasszasikerek (Harmadik típusú találkozások, E.T., Indiana Jones-sorozat, Jurassic Park), másrészről komoly témákat műfaji köntösbe öltöztető, felvilágosító és okító célzatú alkotások (Bíborszín, Schindler listája) kísérik. Spielberg sosem szakad el teljesen a földtől, Amerika lelkiismerete és történelmi tudata a kedvenc témái közé tartozik, és még a legnépszerűbb munkáiban is ott kísért az ismeretterjesztésre való törekvés (egy átlagos Spektrum-dokumentumfilmmel ugyan nehéz lenne összevetni, de az bizonyos, hogy Indiana Jones kalandjai sok hódolót szereztek az archeológiának - és nem kevés látogatót Petrának).

Az A.I. - Mesterséges értelem nem pusztán Kubrick-hommage és átvett project: a film igen erősen épül be Spielberg életművébe, és éppen a gyermekien szentimentális szórakoztatás és az elgondolkodtató, népművelő attitűd feszültségét példázza. A szeretetre vágyó robotfiú történetének első része nagy empátiával idézi meg Kubrick jéghidegen precíz stílusát. Hideg fények, tükröződő felületek, elegáns kameramozgások: Spielberg és operatőre, Kaminski tiszteletteljesen alárendelik magukat a Mester világának, hajlandók feladni magukból sok mindent, hogy az hommage annál erőteljesebb legyen. A Mechanikus narancs szétesett, apokaliptikus miliőjét idéző második blokkban azonban már elindulnak a hatáskeltés felé, a harmadik epizód - és főleg a film zárlata - pedig végleg a visszazuhanásé: Spielberg továbbra sem akar felnőni (saját magához), és megmarad az E.T. világát idéző gyerekszobában, még ha ennek a film integritása is az ára.

Az A.I. mégsem kudarcfilm, és ez nemcsak a technikának és a kivitelezés eleganciájának, hanem a színészeknek is köszönhetjük. Haley Joel Osment a Hatodik érzékben talán sokakat irritált, most viszont egészen káprázatos érzékenységgel éli át (és kelti valóban életre) a kis David figuráját.

Hogyan fér össze az E.T. és a Mechanikus narancs? Valahogy így. Furcsa stratégia: elandalítani és elgondolkodtatni, de egy rendezőnek, aki egész népét akarja tanítani, nemcsak az arányérzékre, de a bátorságra is szüksége van. ****Extrák:

A bónuszlemez tartalmas és szigorú rend szerint szerkesztett, mint maga a film. 10-20 perces werkfilmek kimért alaposággal veszik végig a film készítésének egyes aspektusait, de a stáb tagjai eközben azért nagyon lelkesek. Külön film szól a két robotfőszereplőről, a díszletekről, a jelmezekről, a világításról, a képi hatásokról, a macibáburól és a zenéről. Az előzetes, a filmográfiák és a rajzos-fotós galéria mellett még találunk egy rövid videóüzenetet, amelyben Spielberg mondja el gondolatait, milyen felelősséggel kell számolnunk, mikor mesterséges értelmet hozunk létre. ****Hang: angol, német, spanyol 5.1 EX

Kép: 16:9/1,85:1, színes

Felirat: magyar + 17 nyelv

Extrák felirata: angol, orosz, francia, olasz, német, spanyolA.I. - Artificial Intelligence

2001 amerikai sci-fi Hossz: 140 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Steven Spielberg Szereplők: Haley Joel Osment, Frances O`Connor, Jude Law, William Hurt, Sam Robards
gorcsev
2002.03.27
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
18:05
Lány a tenger fenekén
német romantikus film, 2011
18:25
Trükkös öregfiúk
francia vígjáték, 2018
18:30
Hidalgo - A tűz óceánja
amerikai kalandfilm, 2004
18:35
Szombat esti láz
amerikai musical, 1977
18:40
Vad Kunság - A Puszta rejtett élete
magyar ismeretterjesztő film, 2015
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.