A Gyűrűk Ura fölényes győzelme az Oscar-on

A Gyűrűk Ura - A király visszatér teljes győzelmét hozta a A 76. Oscar gála: a trilógia harmadik része kapta a legtöbb díjat. A ceremónia műsorvezetője Billy Crystal volt, aki korábban már hét alkalommal vett részt a díjátadón.


A Tolkien-trilógia befejező epizódja sima győzelmet aratott; megnyerte többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is. A király visszatér továbbá elnyerte a legjobb filmzene, legjobb betétdal, legjobb vágás, legjobb smink és legjobb jelmez kategóriákért járó Oscart is. A gyűjtemény a legjobb adaptált forgatókönyv, látványterv, speciális effekt és hang kategóriákkal lett teljes.
Sean Penn lett a legjobb színész (Titokzatos folyó), és Charlize Theron a legjobb színésznő (Monster - Szörny). Renee Zellweger (Hideghegy - Cold Mountain) és Tim Robbins (Titokzatos folyó) nyerték a legjobb mellékszereplő díját.
Az Oscar történetében ez az első fantasy film, mely elnyerte a legjobb filmnek járó szobrocskát - és egyike lett a legtöbb Oscart nyerő filmeknek.
A király kisszatér az 1960-as díjátadón diadalmaskodó Ben Hur és az 1998-as gálán taroló Titanic után a harmadik film, mely 11 Oscart nyert. A két korábbi Gyűrűk Ura film kevésbé volt sikeres az Oscarokon - összesen hat díjat kaptak a fontosabb kategóriákban 19 jelölésből.
A Titokzatos folyó és a Kapitány és katona egyenként két-két díjat nyertek, míg a Elveszett jelentés (Lost In Translation) és a Hideghegy egyet-egyet.
Penn és Robbins mindketten díjat kaptak Clint Eastwood Titokzatos folyó című filmjében nyújtott alakításukért. A Kapitány és katona a legjobb hangvágás és a legjobb operatőri munka kategóriában nyert.
Sofia Coppola a legjobb eredeti forgatókönyvért (Elveszett jelentés - Lost In Translation) kapta meg az Oscart, míg Némó nyomában a legjobb animációs film lett.
2004.03.01
|


Film premierek

A hőlégballon

német történelmi dráma, 120 perc, 2018

Anyák napja

francia vígdráma, 101 perc, 2018

Bosszúállók: Végjáték

amerikai akciófilm, 181 perc, 2019

Sarkvidék

izlandi kalandfilm, 98 perc, 2018
Játék
A Still Corners olyan mozis élményeket piszkál fel bennünk, mint amilyeneket Morricone filmkockái alatt élhetünk át.
Filmek a TV-ben
H
22
K
23
Sze
24
20:00
Szomorú férfiak mosolya
cseh vígjáték, 2018
20:00
Veszett vidék
ausztrál western, 2016
21:00
21:00
Mobil
amerikai-német thriller, 2004
21:00
Halálos fegyver 4.
amerikai akcióvígjáték, 1998
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.