Elveszett jelentés

Lost in Translation, 2003 Színes, feliratos amerikai-japán vígjáték, 102 perc
Két, egymásnak rendelt ember rossz helyen, rossz időpontban találkozik, így kapcsolatuk véget ér mielőtt elkezdődhetne -ez a több műalkotásban visszaköszönő téma a filmrendezőket is gyakran megkísértette: mindmáig legkiválóbb feldolgozása David Lean hat évtizede született Kései találkozás című remeke.


Az Elveszett jelentés is ezt a témát dolgozza fel. Bob, a középkorú sztárszínész és Charlotte, a munkamániás férje által erősen elhanyagolt fiatal lány Tokióban ismerkednek meg egymással, és véletlen találkozásuk után röviddel máris titokzatos eredetű lelki energiák szabadulnak fel bennük. A középkorú férfi és a fiatal lány együtt barangolva fedezi fel a várost, s kerül mind közelebb egymáshoz és önmagához - ugyanakkor mindketten tudják, hogy kapcsolatuk Japánon kívül nem folytatható.

Az Elveszett jelentés igazi bája abban áll, hogy egy fajsúlyos kérdést nem túldramatizálva, hanem kellő méltósággal, ugyanakkor finoman áradó derűvel és friss humorral kezel. Sofia Coppola rendezőnő két kiváló színészre támaszkodhat a történet elmesélésekor: a gyurmaarcú Bill Murrayről (Idétlen időkig; Az ember, aki túl keveset tudott) mindig is tudtuk, hogy bármit képes eljátszani, Scarlett Johansson (Az ember, aki ott sem volt; Amerikai rapszódia) jelenléte viszont igazi meglepetés, hiszen őt eddig csak olyan mellékszerepekben láthattuk, melyekben színészi kvalitásait nemigen tudta bizonyítani.

Francis Ford Coppola lányának második nagyjátékfilmje mindent elsöprő sikert aratott a kritikusok és a nézők körében egyaránt: az Elveszett jelentés 2004-ben 3 Golden Globe Díjat nyert (legjobb film, forgatókönyv és férfi főszereplő), továbbá négy Oscarra jelölték, egyebek közt a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriában.
Homolka
2004.03.04
|


Film premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
A Bosszúállók-széria negyedik felvonása egy 22 filmből álló történetfolyam megismételhetetlen lezárása, egy monumentális utazás utolsó állomása.
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
Tűzparancs
amerikai akciófilm, 1996
18:30
Zorro
olasz-francia kalandfilm, 1975
18:40
A galamb
török film, 2018
18:40
Pomádé
amerikai zenés film, 1978
Szimpla Táncház, ma egész éjjel népzene! @szimplakert #tanchaz #nepzene #elozene
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.