Rio Bravo

olvasói
9/10 (4)
Howard Hawks, a klasszikus hollywoodi filmgyártás egyik legnagyobb formátumú alakja 1959-ben filmtörténelmet írt a western műfajában: Rio Bravo című örökbecsűje korszaknyitó darab, olyan mű, mely rögtön elkészülte után bekerült a műfaj aranykönyvének első lapjaira.


Minden idők egyik legnagyobb hatású és legkiválóbb westernjének újdonsága az volt, hogy a korábbi időszakok hasonló zsánerű filmjeivel ellentétben hősei nem papírmasé figurák, akik elvont erkölcsi tartalmakat testesítenek meg, hanem eleven személyiségek, hús-vér emberek. A történet egy poros kisvárosban játszódik, ahol a seriff - mit sem törődve az esetleges következményekkel - gyilkosságért letartóztatja a helyi nagyhatalmú klán egyik emberét. A gengszterek társuk kiszabadítása érdekében mindent egy lapra tesznek fel, és látszólag nincs is nehéz dolguk, hiszen a rend őrének mindössze az önmaga romjaiba dőlt helyettese, továbbá egy nő, egy öregember és egy zöldfülű kamasz segít az ellenállásban.

Hawks legendássá vált kamerakezelése - melynek lényege, hogy a direktor minden különleges mutatványt kerülve szigorúan szemmagasságból fényképezi az eseményeket - ebben a filmben is csodákat művel. A minimálisra szorított rendezői jelenlétnek az az eredménye, hogy a néző szinte részese lesz a vásznon folyó eseményeknek: a klausztrofóbia nyomasztó érzése telepedik rá a szűk belső terekben játszódó jelenetekben, és a jeges félelem markolja a szívét a poros utcákon folyó embervadászat alatt. A Rio Bravo lassú tempójú darab, de kivételes atmoszférája, minden ízében motivált konfliktusának kidolgozottsága, illetve visszafogottságában is lenyűgöző vizuális stílusa napjaink nézője számára is izgalmassá teheti a művet. *****Extrák:

Előzetesek. *Hang: angol, német, spanyol mono

Kép: 16:9/2,35:1, színes

Felirat: magyar + 16 nyelvRio Bravo

1959 amerikai western Hossz: 136 perc Forgalmazó: Howard Hawks Szereplők: John Wayne, Dean Martin, Ricky Nelson, Angie Dickinson, Walter Brennan, Ward Bond
P.Zs.
2002.04.04
|
Rio Bravo
amerikai western, 136 perc, 1959
Klasszikus western, melyben John Wayne figurája egy hírhedt gazfickót próbál meg a hűvösben tartani, amíg felettesei át nem veszik tőle a rabot.
rendező:

Howard Hawks

színész:

John Wayne
(John T. Chance seriff)

Dean Martin
(Borachón)

Angie Dickinson
(Feathers)

Walter Brennan
(Stumpy)

Ward Bond
(Pat Wheeler)

Claude Akins
(Joe Burdette)

(12 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.