Aki megölte Liberty Valance-t


"Ha a legenda ténnyé válik, akkor a legendát kell megírni" - mondja a film végén a kis vadnyugati város lapjának főszerkesztője, miután végighallgatta a törénetet arról, ki is volt az valójában, aki megölte Liberty Valance-t. A western műfajának legnagyobb rendezője, John Ford, aki a néma korszaktól részese és alakítója volt a műfaj fejlődésének, ebben a késői filmjében mintha összegezni akarná életművének ezt a szeletét, egyben csavarintani is a hagyományos formulákon. A legenda és a tény szétválasztásával, a cselekményt alkotó ellentmondásos helyzetek sorozatával odateszi a kétely kérdőjelét a nagy amerikai hősi mítosz mellé, amelyet ő maga is segített felépíteni.Rance Stoddard szenátor egy régi barát temetésére érkezik a poros kisvárosba, ahová ifjú ügyvédként a törvényességet akarta elhozni, ám idővel kénytelen volt ő maga is fegyvert fogni a jó ügy érdekében. Liberty Valance (Lee Marvin) a nagybirtokosok zsoldjában álló útonálló volt, aki a vadság és az elnyomás szimbólumaként állt szemben a jog művelt emberével (James Stewart) és a határvidék bárdolatlan hősével (John Wayne). És bár végül a demokrácia győz nagy csinnadrattával, a záráson az egész filmen áthúzódó ravatali hangulat lesz úrrá, amelybe a nézőt is bevonja a felfedhetetlen titok tudása.

Ford 1962-ben olyan filmet alkotott, amilyet akkor már nem szoktak csinálni: fekete-fehérben fényképezett, egyes "külsőket" - B-szériás filmekre emlékeztető módon - stúdióban vett fel, és a színészeket is a 30-as éveket idéző, népszínműbe illő módon játszatta. A western hagyományos témái közül egy sem marad érintetlen és felvonulnak a műfaj tipikus szereplői is Ford állandó színészeinek alakításában. A vén direktor ezzel nemcsak életműve, de a klasszikus western záróakkordját alkotta meg. ****Extrák:

Előzetes. *Hang: angol 5.1, német, francia, spanyol, olasz mono

Kép: 16:9/1,66:1, fekete-fehér

Felirat: magyar + 18 nyelvThe Man Who Shot Liberty Valance

1962 amerikai western Hossz: perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: John Ford Szereplők: James Stewart, John Wayne, Lee Marvin, Vera Miles, Edmund O'Brien, Andy Devine, Woody Strode, John Carradine, Lee Van Cleef, Strother Martin
-NZ-
2002.05.04
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
P
9
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.