Fellini - Róma

olvasói
7/10 (1)
Egy igazi városfilm Fellini módra! Persze kicsit nehéz eldönteni, hogy ez a vízió inkább olyan, mint Róma, vagy inkább mégis Fellinire hasonlít jobban. E sajátos filmesszé nem útifilm, nem dokumentumfilm, és azt is nehéz volna állítani, hogy követhető története volna. A Fellinire oly jellemző töredezett, személyes emlékekkel gazdagon átszőtt, vérbő áramlás ez, gyakran mintha a három évvel korábbi Satyricon látomásossága és lendülete is ott kísértene még.


A film szabadon csapong a különböző idősíkok között, melyek a rendező gyermek és ifjúkora, valamint a film forgatásának ideje. Szimbolikus cselekménydarabkák, felejthetetlen szatirikus epizódok (mint például az egyházi divatbemutató) tarkítják a mester grimaszoló pukedlijét az Örök Város előtt. A vallomásos jelleget erősíti, hogy a „középső” idősíkban megjelenő fiatalember lényegében a rendező alteregójának tekinthető, akit elbűvöl a város sokszínű forgataga, és aki életében először látogat el egy bordélyházba, ahol ott vannak mind a csodálatos, anyaszerű szent kurvák, akik annyi Fellini-filmnek visszatérő szereplői.

Látjuk a város szent oldalát (néha furcsa fénytörésben), a piazzák életteli zsibongását, és a sötét, bűnös várost is.

Fellini úgy szól szeretett városáról, mint egy gyönyörű nőről, akiről le sem tudja venni a szemét, s akit a hibái csak még misztikusabbá és lenyűgözőbbé tesznek. ****Roma

1972 olasz-francia filmdráma Hossz: 113 perc Forgalmazó: InterCom Rendező: Federico Fellini Szereplők: Peter Gonzales, Fiona Florence, Britta Barnes, Marne Maitland, Renato Giovannoli
tereza
2003.11.04
|
Roma
francia-olasz filmdráma, 120 perc, 1972
A rendezőkirály legendás városfilmje Rómáról, saját magáról, kedvenc színészeiről és a barokkos, túlburjánzó olasz néplélekről.
Színész:

Peter Gonzales
(Fellini 18 évesen)

Federico Fellini
(önmaga)

Marcello Mastroianni
(önmaga)

Alberto Sordi
(önmaga)

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(5 kép)


Film premierek

Predator – A ragadozó

amerikai akciófilm, 107 perc, 2018

Három nő

iráni filmdráma, 100 perc, 2018

Macskafogó

magyar animációs film, 93 perc, 1986

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

magyar thriller, 96 perc, 2018

Egy kis szívesség

amerikai krimi, 117 perc, 2018
Játék
„Hol legitimek a megéléseink? Egy csomó érzés, állapot egyszerűen illegál, nem szabad. A művészet alibi. A művészet oltárán szabad olyat tenni, amit az életben nem minden esetben. Ezért a művészet játék, alibi a szabadságra.” (Hód Adrienn).
Filmek a TV-ben
18:05
Chicago
amerikai musical, 2002
18:05
Míg a halál el nem választ
amerikai krimi, 1994
18:15
Az ügynök halála
amerikai-német filmdráma, 1985 (feliratos)
18:20
Forródrót
amerikai filmdráma, 2017
18:50
Jó társaság
amerikai vígjáték, 2004
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.