Fellini - Róma

olvasói:
7/10 (1)
Egy igazi városfilm Fellini módra! Persze kicsit nehéz eldönteni, hogy ez a vízió inkább olyan, mint Róma, vagy inkább mégis Fellinire hasonlít jobban. E sajátos filmesszé nem útifilm, nem dokumentumfilm, és azt is nehéz volna állítani, hogy követhető története volna. A Fellinire oly jellemző töredezett, személyes emlékekkel gazdagon átszőtt, vérbő áramlás ez, gyakran mintha a három évvel korábbi Satyricon látomásossága és lendülete is ott kísértene még.


A film szabadon csapong a különböző idősíkok között, melyek a rendező gyermek és ifjúkora, valamint a film forgatásának ideje. Szimbolikus cselekménydarabkák, felejthetetlen szatirikus epizódok (mint például az egyházi divatbemutató) tarkítják a mester grimaszoló pukedlijét az Örök Város előtt. A vallomásos jelleget erősíti, hogy a „középső” idősíkban megjelenő fiatalember lényegében a rendező alteregójának tekinthető, akit elbűvöl a város sokszínű forgataga, és aki életében először látogat el egy bordélyházba, ahol ott vannak mind a csodálatos, anyaszerű szent kurvák, akik annyi Fellini-filmnek visszatérő szereplői.

Látjuk a város szent oldalát (néha furcsa fénytörésben), a piazzák életteli zsibongását, és a sötét, bűnös várost is.

Fellini úgy szól szeretett városáról, mint egy gyönyörű nőről, akiről le sem tudja venni a szemét, s akit a hibái csak még misztikusabbá és lenyűgözőbbé tesznek. ****Roma

1972 olasz-francia filmdráma Hossz: 113 perc Forgalmazó: InterCom Rendező: Federico Fellini Szereplők: Peter Gonzales, Fiona Florence, Britta Barnes, Marne Maitland, Renato Giovannoli
tereza
2003.11.04
|
Roma
francia-olasz filmdráma, 120 perc, 1972
A rendezőkirály legendás városfilmje Rómáról, saját magáról, kedvenc színészeiről és a barokkos, túlburjánzó olasz néplélekről.
Színész:

Peter Gonzales
(Fellini 18 évesen)

Federico Fellini
(önmaga)

Marcello Mastroianni
(önmaga)

Alberto Sordi
(önmaga)

Linkek


Kapcsolódó cikkekFilm premierek

Éjszakai játék

amerikai vígjáték, 90 perc, 2018

A víz érintése

amerikai-kanadai kalandfilm, 123 perc, 2017

A Pentagon titkai

amerikai történelmi dráma, 115 perc, 2017
Játék
Cuhorka Emese és Fülöp László, azaz a Timothy and the Things előadása hétköznapi érzésekből és helyzetekből létrehozott táncokon keresztül hasznosítja a látszólag haszontalanul töltött időket.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
18:05
Fanny utazása
francia filmdráma, 2016
18:05
Én, a kém
amerikai akcióvígjáték, 2002
18:10
Brewster milliói
amerikai vígjáték, 1985
18:25
Csendes szív
izraeli filmdráma, 2016 (feliratos)
18:40
Fekete dicsőség
amerikai dráma, 2006
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.