Kedvenc helyek

Peter Gabriel: Hit

olvasói
(0)
(Real World / EMI)

Peter Gabriel az Up album turnéjával 2004. május 15-én elér a Budapest Sportarénába is, 17 évvel első pesti koncertje és 27 évvel első szólólemezének megjelenése után. Ezt a bő negyedszázadot összegzi az angol dalszerző-énekes Hit című dupla válogatáslemeze.


Korábban már megjelent egy Peter Gabriel-slágergyűjtemény, a 1990-es Shaking The Tree, melyet aztán újra kiadtak 2002-ben, mikor a Vanilia égbolt filmzene révén újra sláger lett a Solsbury Hill. Ezt még abban az évben követte a PG-sorlemezek (1, 2, 3, 4, So, Us), koncert- (Plays Live) és filmzenealbumok (Birdy, Passion) remaszterizált újrakiadása, illetve két vadonatúj anyag: a Long Walk Home – Music from The Rabbit Proof Fence filmzenelemez és az egy évtizede várt igazi visszatérő album, az Up. A mostani dupla válogatáson már e két új lemezről is hallunk számokat, mint ahogy az 1990 után megjelent többi stúdióalbumról (az 1992-es Usról és a millenniumi OVO performansz dalait tartalmazó 2000-es kiadványról) is. Az első korongon a legnagyobb slágerek követik egymást (Solsbury Hill, Shock The Monkey, Sledgehammer, Don`t Give Up, Games Without Frontiers, Big Time...), csupa jól ismert kislemez- és klipdal, illetve az olyan koncertfavorit himnuszok, mint a Biko, a Red Rain vagy a Here Comes The Flood (ez utóbbi az 1990-es újravett verzióban). Az Up beharangozó száma, a botrányos véres klippel megtámogatott The Barry Williams Show furamód hiányzik, helyette viszont itt egy kiadatlan felvétel, ami lemaradt a 2002-es albumról, pedig annak egyik legfülbemászóbb dala lehetett volna: a World Party-vezér Karl Wallingerrel közösen írt Burn You Up, Burn You Down.

A második korongon kevésbé exponált, de művészileg nem kevésbé értékes darabok kaptak helyet a stúdióalbumokról, de olyan ritkaságok is, mint a Philadelphia című 1994-es filmhez írt Lovetown, az OVO-ról való The Tower That Ate People Steve Osborne-féle mixe és a szintén onnan ismert Downside Up 2003-as koncertfelvétele, melyben az art-rock kopasz mestere a lányával, Melanie-val énekel duettet. A 150 percben 30 felvételt felvonultató kiadvány átfogó képet ad az egykori Genesis-vezér szólókarrierjéről – egyetlen igazi hiányossága, hogy nem szerepel rajta az I Go Swimming című szám (ez az ellenállhatatlanul slágeres dal állandó koncertfavorit volt a nyolcvanas évek elején, de stúdióalbumra sosem került, hivatalosan csupán élő verzióban hallható a Plays Live-on, illetve kislemezen).


CD1: 10/10
CD2: 9/10
Déri Zsolt
2004.03.05
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.