Kedvenc helyek

Heaven Street Seven: Szállj ki és gyalogolj!

olvasói
8/10 (5)
(Warner)

A Csízbörger című kislemezdallal beharangozott új HS7-album a 2002-es Kisfilmek a nagyvilágból művészi elszállása után visszatér a 2000-es Cukor slágerességéhez, miközben mindkettőnél koncentráltabb és elevenebb.


A Kisfilmek a nagyvilágból óta eltelt időben véget ért a Heaven Street Seven együttműködése a Neo zenekarral: a 2002-es Lo-Tech Man, Hi-Tech World albumra már a Neóban is hivatalos tagnak számító Szűcs Krisztián gitáros-énekes 2003 nyarán kilépett az elektro-pop együttesből, hogy csak a HS7-re koncentráljon, Milkovics Mátyás és Moldvai Márk pedig már nem vettek részt producerként a Szállj ki és gyalogolj! munkálataiban (a hűséges Bernhard Hahn viszont ezúttal is ott volt, a ritmusszekció felvételeinél, a továbbiakban pedig a több magyar rocklemezen is bizonyító Schram Dávid hangmérnök-producer segédkezett). A Heaven Street Seven ezúttal nyersebb, kevésbé technicista hangzást szeretett volna produkálni a stúdióban, rövidebb, energikusabb anyagot. Sikerült is: az előző album 13 számával és 57 percével szemben helyett ezúttal 10 dalt hallunk 42 percben (plusz három perc szünet után egy rejtett angol nyelvű dance-gyakorlatot). Ami pedig ennél is fontosabb: sokkal fülbemászóbb. slágeresebb, elevenebb dalok születtek, és mellé Szűcs keserédes értelmiségi szövegei is letisztultabbak, hatásosabbak lettek (bár néha még becsúszik egy-egy szerencsétlenebb fordulat). A Flaming Lipset idéző monumentális nyitánnyal induló Jó reggelt szerelmi történet morbid felhangokkal, akárcsak az Ez a szerelem (ebben a számban érezhető leginkább a HS7 egyik nagy gitárzenei példaképének, az ausztrál Church-nek a hatása), a Taposs a szívemen! megcsalós-veszekedős duett (a remek hangú Judy Jay-t végre magyarul is halljuk énekelni!), a Titanic apokaliptikus vízió („a zenekar a vízben játszik... még mindig azt hiszem, attól lesz jobb nekem, ha átrendezzük a nyugágyakat a fedélzeten”), az alig több mint kétperces Igen egy vicces rockdal (sokkal sikerültebb, mint a Ha ez a rock&roll az előző lemezen), a szemrehányó Csízbörgert hegedűk simogatják, a Nagyítás komolyságát a Cardigans korai korszakát idéző Hangerő oldja, az egyperces intróval bevezetett Astoria is markáns akciódús darab, csak a záró Élőlény hatását rontja le gyenge szöveg. Az összhatás azonban határozottan pozitív, a tizedik évébe lépett magyar gitárpop zenekar kiváló produkciót tett le az asztalra.


8/10
Déri Zsolt
2004.04.01
|


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.