Trükkös fiúk

olvasói
(0)
Egy valamirevaló szélhámosfilm kötelező tartozéka a néző átverése: a saját bőrén is tapasztalja meg, milyen az, amikor az embert csőbe húzzák. A Trükkös fiúk különösen cseles, mivel még a műfajt ismerő nézőt is idővel abba a hitbe ringatja, hogy itt egészen másra megy ki a játék.


És ez nem véletlen, mert - ahogy az extrákban a forgatókönyvírók el is árulják - az Eric Garcia eredeti regényében is meglévő csavart eredetileg kivették a cselekményből, mert úgy a hangsúly egyértelműbben az apa-lánya kapcsolatra helyeződött.

Nos, ez az apa az egyik trükkös fiú, Roy (Nicolas Cage), aki társával, Frankkel (Sam Rockwell) rutinos párost alakítva csal ki hatalmas pénzeket hiszékeny és kapzsi embertársaiktól. Ha nincs a munka izgalma, Royt fóbiák és kínos tikkelések gyötrik, gyógyszer nélkül tisztaságmániája beteges méreteket ölt. Új pszichiátere tanácsára és segítségével megtalálja soha nem ismert, 14 éves lányát (Alison Lohman - Nagy hal), aki hamarosan beköltözik hozzá, sőt a kis csitri idővel élénken érdeklődni kezd a szélhámos szakma iránt.

Cage általában szűkös színészi eszköztárral dolgozik, most mégis láthatunk tőle pár bravúros pillanatot, különösen a film vígjátéki hangvételű első felében. Ridley Scott, rémisztő jövőképek (A nyolcadik utas: a Halál; Szárnyas fejvadász) és véres harci jelenetek (Gladiátor, A Sólyom végveszélyben) rendezője a műfajváltás okán választotta ezt a forgatókönyvet, ami életművén belül a Thelma és Louise-hoz áll hangulatában, képi világában legközelebb. A történet végleges változata azonban nem engedte végig kitartani a komédiát, fokozatosan a főhős jellemfejlődésének őszinte drámájává válik.

Remek csalimese lélektani mélységekkel káprázatos képekkel - a Scott életművén legállhatatosabban végigvonuló vízmotívum itt is felcsillámlik Roy steril tisztaságú nappalijának mennyezetén, ahogy a napsugarak visszatükröződnek a medence vizéről. ****Extrák:

Ridley Scott a tőle megszokott bölcsességgel és szórakoztató modorban kommentálja a filmet - erkölcsi fejtegetésekbe is bocsájtkozva; a forgatókönyvet jegyző Griffin testvérek érdekes adalékokkal szolgálnak (ők továbbra is úgy gondolják, a film jobb lett volna csavar nélkül). A 72 perces werkfilm onnan, hogy Scott bekapcsolódott az előmunkálatokba, a bemutatóig kíséri nyomon a film készítésének fázisait. A dokumentumfilmnek is nevezhető darab rendezője, Charles de Lauzirika a Hannibal DVD óta Scott állandó dokumentaristája, stílusa inkább emlékeztet házivideóra, mint kaptafára gyártott werkfilmre. Ebből tényleg meg lehet tudni titkokat és trükköket, mert jelen vagyunk az alkotás pillanataiban, ugyanakkor a pillanatok megörökítését épp annyira túlzásba is viszi, hogy úgy érezzük, a résztvevőknek nagyobb élvezet ezt nézni, mint nekünk. ****Hang: magyar, angol 5.1

Kép: 16:9/2,35:1, színes

Felirat: magyar + 7 nyelv

Extrák felirata: angolMatchstick Men

2003 amerikai filmdráma Hossz: 112 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Ridley Scott Szereplők: Nicolas Cage, Alison Lohman, Sam Rockwell, Bruce Altman, Bruce McGill
-NZ-
2004.04.14
|
Matchstick Men
amerikai krimi, 116 perc, 2003
Két trükkös szélhámos emberére talál egy még trükkösebb kiscsajban, aki egyikőjük lányának adja ki magát. Nicholas Cage-et ezúttal agorafóbia és mindenféle kényszerbetegségek gyötrik.
Rendező:

Ridley Scott

(8 kép)


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
Négy évet kellett várniuk a rajongóknak az Ivan & The Parazol legújabb lemezére.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
18:10
Az a varázslatos vidéki élet
amerikai dráma, 2018
18:15
Hanni és Nanni I-III.
német ifjúsági kalandfilmsorozat, Hanni és Nanni III., 2010
18:30
Tintaszív
amerikai-angol-német kalandfilm, 2008
18:30
Sidney Hall eltűnése
amerikai film, 2017
18:30
Top Gun
amerikai akciófilm, 1986
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.