A sebhelyesarcú

olvasói
9/10 (9)
Láncfűrészes trancsírozás a fürdőszobában, helikopteres akasztás a banánköztársaságban, szitává lőtt rosszfiúk a bárban - Brian De Palma 1983-as gengszterfilmjéhez a brutalitás sablonjai tapadnak, pedig A sebhelyesarcú nemcsak az erőszakábrázolás naturalizmusa miatt jelent vérfrissítést a műfaj történetében.


(Amúgy a legendás láncfűrészes jelenetben a kézlevágást magát nem is látjuk, csak látni véljük - véresen egyszerű, hatásos rendezői és vágói bravúr, akár a Psycho hasonló jellegű kaszabolós nagymontázsa.)

A Howard Hawks 1932-es, zsánernyitó klasszikusán alapuló remake a diszkólázban és kokainmámorban rángatózó nyolcvanas évekbe helyezi a történetet. Ott sem akárhová: a napfényes Miami alvilága kubai exporttal gazdagodik, amikor Fidel Castro egy trükkös gesztussal nemcsak a családegyesítésre vágyó politikai menekültek, hanem pitiáner bűnözők előtt is megnyitja egy rövid időre az egyik kubai kikötőt. Így kerül Tony Montana is az ígéret földjére, majd a menekülttábor rácsai mögül - egyre véresebb akciókkal - a drogvilág csúcsára.

„Tiétek a világ” - De Palma kíméletlen eposza, mint megannyi klasszikus gengszterfilm, az amerikai álom fonákját mutatja meg. A törekvő, névtelen senki feljuthat a csúcsra - ott azonban egyedül lesz, de nagyon. Szenvedély és szuverenitás, vér és fertőzés: A sebhelyesarcú hőse, Tony Montana korántsem amorális gazfickó, bukását épp az okozza, hogy képtelen átlépni saját árnyékát. Hidegvérű gyilkos, de ártatlanokra nem emel kezet; mindene a család, mégis imádott, agyonszeretett húga jelenti a vesztét. Tony nem féreg és nem hős, csak saját maga áldozata. A sebhelyesarcú legnagyobb erénye, hogy árnyalt karakterekkel, nyers erővel, hitelesen meséli el ezt a fatális, ősi történetet.

Al Pacinónak jutalomjáték Tony Montana szerepe: kiélesített bomba, tele frusztrációval és lefojtottsággal, sosem tudjuk, mikor robban ki belől az arrogancia. A nyitójelenetben pofátlan temperamentummal vezeti meg a bevándorlási hivatal embereit, ahogy a későbbiekben is baráttal-ellenséggel egyaránt ájtatosság nélkül érezteti a hatalmát. A csúcsról azonban már nem tud tovább lépni, a barokkosan agyondíszített kádban, római cézárok módjára elővezetett nagymonológja hisztérikus magány-ária - innen már csak az erőszak kiteljesedése, a zárlat eszelősen megkomponált zuhanása következhet.

Elementáris és nyers film A sebhelyesarcú, sem az érzelmekben, sem a brutalitásban nem kerüli a túlzásokat. A csillogó tükrös, neonfényes, hipersteril nyolcvanas évek maníros díszletei között egy ilyen történet bombaként robban. De Palma ezzel a filmmel átlépte az árnyékát. *****Extrák:

Három fejezetre tagolt dokumentumfilm, amely megidézi az eredeti változatot (Paul Muni tombolását hosszabban is elnéztem volna), anekdotákkal sem fukarkodva ismerteti a remake keletkezéstörténetét (színészválasztástól a cenzurális csatározásokig), megszólaltat mindenkit, akinek komoly köze volt A sebhelyesarcúhoz. Jól válogatott, feszes anyag - a Carlito útjánál már emlegetett Laurent Bouzereau munkája, a hagyományos, mellébeszélős extrákhoz képest valami ilyesmi az etalon - hát még, ha egy kis audiókommentárt is csempésztek volna hozzá. Ízelítőt kapunk az erőszakot és csúnya szavakat kerülő televíziós változatból. Remek kihagyott jelenetek, amelyek már a szimpla DVD-n is rajta voltak, és egy kisfilm, melyen a hip-hop zene sztárjai vallanak arról, miért a kedvenc filmjük a Scarface. ****Hang: angol 5.1 és DTS

Kép: 16:9/2,35:1, színes

Felirat: magyar + 5 nyelv

Extrák felirata: angol, német, francia + 5 nyelvScarface

1983 amerikai gengszterfilm Hossz: 162 perc Forgalmazó: Universal Pictures Rendező: Brian De Palma Szereplők: Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer, Mary Elizabeth Mastrantonio, Robert Loggia, Paul Shenar
gorcsev
2004.04.21
|
Scarface
amerikai akcióthriller, 170 perc, 1983
Az eredeti Hawks-film átiratában a kubai bevándorló Tony Montana épít magának drogbirodalmat Miamiban, és küldi el a mosdóra kedves nejét, hogy púderozza be az orrát. A világ az övé...
Rendező:

Brian De Palma

Színész:

Al Pacino
(Tony Montana)

Michelle Pfeiffer
(Elvira Hancock)

Mary Elizabeth Mastrantonio
(Gina Montana)

F. Murray Abraham
(Omar Suarez)

Robert Loggia
(Frank Lopez)

Steven Bauer
(Manny Ribera)

Miriam Colon
(Montana mama)

Paul Shenar
(Alejandro Sosa)

Harris Yulin
(Mel Bernstein)

(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:05
A hegy
amerikai film, 2018
18:10
Hová tűntél, Bernadette?
amerikai vígjáték, 2019
18:20
Need for Speed
amerikai-angol-francia akciófilm, 2014
18:30
A rózsák háborúja
amerikai vígjáték, 1989
18:45
Vadon
amerikai film, 2018
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.