Trója

Troy, 2004 Színes, feliratos amerikai történelmi film, 160 perc
est.hu:
7/10
|
Volt idő, amikor a görögök még nem gyrost sütöttek, hanem dicső háborúkat vívtak, a nőknek nem volt bajusza és a férfiak nem rúgtak be korán reggel. Daliás idők voltak azok, mozivászonra való idők! Annál pedig aligha volt hősiesebb, amikor két világ, a hellén szövetség és kisázsiai királyságok csaptak össze Trója falai alatt egy tíz évig tartó háború során - és mindezt egy hűtlen asszonyért, illetve cinikus történészek szerint a fekete-tengeri gabonakereskedelemért.Kevés impozánsabb és összetettebb történet van a világirodalomban, mint a trójai háborút feldolgozó mítoszok, melyeknek Homérosz Íliásza csak egy kis részét dolgozta fel. A végzetes jóslatok, hősies áldozatok, dicső tettek és kicsinyes civakodások sorát David Benioff tulajdonképpen jól egyszerűsítette le, kihagyva az olimposzi istenek cselszövéseit és mellőzve a sok sallangot, csak a szerelmi szálra és a csatákra koncentrált. A forgatókönyv külön hangsúlyt fektet arra, hogy mindkét oldal egyszerre legyen esendő és brutális, miáltal átérezhetjük a helyzet sorsszerűségét. Mégis, az embernek van egy olyan érzése, hogy a rendező Wolfgang Peterson (Viharzóna, A tengeralattjáró) inkább a lenyűgöző látványvilágra és a nagy sztárokra helyezte a hangsúlyt a történet helyett.

Igaz, a sztárokkal nincs semmi baj, és ennyi jó színész csak áldás egy filmnek. Brad Pitt remek Akhilleusz, főleg ilyen szépen kigyúrva, Brian Cox és Brendan Gleeson zseniális a két kegyetlen harcos király szerepében, de az igazi epikus hőst, vagyis a trójai Hektórt mégis Eric Bana (Hulk, Sólyom végveszélyben) formálja meg a legjobban. Várhatóan ő lesz Russell Crowe után a következő ausztrál csoda Hollywoodban, és teljesen megérdemelten - bár ez a film mégsem ér fel a Gladiátorral. Szép Heléna viszont lehetett volna sokkal szebb, mint a német Diane Kruger - nem biztos, hogy érte bármilyen háborút érdemes lenne megkockáztatni.

Vízer
2004.05.06
|
(10 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Filmek a TV-ben
20:00
Nincs választás
amerikai zenés film, 2018
20:00
Velem aztán nem, drágám!
német vígjáték, 2012
20:30
Közönséges bűnözők
amerikai thriller, 1995
21:00
Szerencsétlen baleset
amerikai thriller, 1993
21:00
Mátrix
amerikai sci-fi, 1999
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.