Trója

Troy, 2004 Színes, feliratos amerikai történelmi film, 160 perc
est.hu:
7/10
|
Volt idő, amikor a görögök még nem gyrost sütöttek, hanem dicső háborúkat vívtak, a nőknek nem volt bajusza és a férfiak nem rúgtak be korán reggel. Daliás idők voltak azok, mozivászonra való idők! Annál pedig aligha volt hősiesebb, amikor két világ, a hellén szövetség és kisázsiai királyságok csaptak össze Trója falai alatt egy tíz évig tartó háború során - és mindezt egy hűtlen asszonyért, illetve cinikus történészek szerint a fekete-tengeri gabonakereskedelemért.Kevés impozánsabb és összetettebb történet van a világirodalomban, mint a trójai háborút feldolgozó mítoszok, melyeknek Homérosz Íliásza csak egy kis részét dolgozta fel. A végzetes jóslatok, hősies áldozatok, dicső tettek és kicsinyes civakodások sorát David Benioff tulajdonképpen jól egyszerűsítette le, kihagyva az olimposzi istenek cselszövéseit és mellőzve a sok sallangot, csak a szerelmi szálra és a csatákra koncentrált. A forgatókönyv külön hangsúlyt fektet arra, hogy mindkét oldal egyszerre legyen esendő és brutális, miáltal átérezhetjük a helyzet sorsszerűségét. Mégis, az embernek van egy olyan érzése, hogy a rendező Wolfgang Peterson (Viharzóna, A tengeralattjáró) inkább a lenyűgöző látványvilágra és a nagy sztárokra helyezte a hangsúlyt a történet helyett.

Igaz, a sztárokkal nincs semmi baj, és ennyi jó színész csak áldás egy filmnek. Brad Pitt remek Akhilleusz, főleg ilyen szépen kigyúrva, Brian Cox és Brendan Gleeson zseniális a két kegyetlen harcos király szerepében, de az igazi epikus hőst, vagyis a trójai Hektórt mégis Eric Bana (Hulk, Sólyom végveszélyben) formálja meg a legjobban. Várhatóan ő lesz Russell Crowe után a következő ausztrál csoda Hollywoodban, és teljesen megérdemelten - bár ez a film mégsem ér fel a Gladiátorral. Szép Heléna viszont lehetett volna sokkal szebb, mint a német Diane Kruger - nem biztos, hogy érte bármilyen háborút érdemes lenne megkockáztatni.

Vízer
2004.05.06
|
(10 kép)


Film premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
18:15
Dirty Dancing 2. (Piszkos tánc 2.)
amerikai romantikus dráma, 2004
18:20
A csodálatos Pókember
amerikai akciófilm, 2012
18:50
Az olasz munka
angol krimivígjáték, 1969
18:50
Danny Collins
amerikai dráma, 2015
19:00
Árvaház
spanyol-mexikói horror, 2007
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.