Kedvenc helyek

Kurt Cobain: Naplók

Nyilván a Nirvana rajongóinak érdeklődésére tarthat csupán számot a zenekar néhai frontemberének, Kurt Cobainnek a naplója, de ők nálunk is elég sokan vannak ahhoz, hogy kijelenthessük: a 2004-es magyar könyvpiac egyik legnagyobb szenzációjáról van szó.


Halálának tízéves évfordulóján, néhány hónappal Charles R. Cross A mennyeknél súlyosabb című Cobain-életrajzának magyar kiadása után első kézből – saját kezűleg papírra vetett gondolataiból – ismerhetjük meg a kivételes tehetségű dalszerző-gitáros-énekes lelki világát, harcát a zeneiparral, a popkultúrával és önmagával. Az özvegy, Courtney Love által rendelkezésre bocsátott 27 naplófüzet és mappa 800 oldalnyi kézírásos anyagának mintegy egyharmadát tartalmazó nagyméretű kiadvány 2002 novemberében látott napvilágot, és az eredeti kiadás formátumát – igaz, nem színes, hanem fekete-fehérben verzióban – reprodukálja most a magyar változat is, a fordítást apró betűkkel a lap aljára (kaotikusabb oldalakon az adott firkák mellé) illesztve. A Nirvana név felvételét közlő 1988-as levéltől az 1994 márciusi római öngyilkossági kísérlet előtt a hotel jegyzettömbjére írt kifakadásig terjedő anyagban levelek, eszmefuttatások, kedvenc dalok és lemezek listái, rajzok, képregények, dalszövegvázlatok és kliptervek sorakoznak, korrekt fordításban, bár néhány mellényúlással: a „my water broke” például nem azt jelenti, hogy „eltört a vizem”, hanem azt, hogy „elfolyt a magzatvizem”, a Come As You Are profetikus „I swear that I don`t have a gun” („esküszöm, nincs fegyverem”) sorának végén pedig nem „...guy” („...pasim”) szerepel. A könyv végére a két fordító egyike, Nádori Péter igen alapos és szórakoztató jegyzeteteket írt, hogy még a mai kiskamaszok is megértsék a rengeteg kulturális utalást.

(Tericum Kiadó, 288 oldal, 4570 Ft)
Déri Zsolt
2004.05.21
|


Marissa Nadler (USA) ma az A38-on. Massachusetts érzékeny hangja elér Budapestre. @marissa_nadler @a38ship #marissanadler
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.