Kedvenc helyek

The Beta Band: Heroes To Zeros

olvasói
10/10 (2)
(Regal / EMI)

A skót Beta Band már első megjelenésekor (Champion Versions EP – 1997) a XXI. század popzenéjét játszotta, mostanra, harmadik stúdióalbuma idejére pedig már nemcsak az évszázad stimmel, de a zene is maradéktalanul megfelel a briliáns popzene kritériumainak. Az más kérdés, hogy még mindig lehetetlen bármilyen kortárs zenekarhoz hasonlítani a kvartett megszólalását.


Ha mégis megkísérelnénk, körülbelül így hangzana: „dubosított másodvonalbeli barkács-hiphop alapok, pasztorálos folk, észrevétlenül elcsavaró pszichedélia, sikeres elektro-akusztikus kísérletezés, hagyományos hangszerek és szokatlan hangzások, effektek násza és szokatlanul kanyargós út egy-egy dalon belül”. De nem, lehetetlen szavakkal meghatározni, körbeírni ezt valóban rendkívül korszerű, ugyanakkor időtlennek ható zenei csodát. Két dolog fülbeszökő az előző lemezhez, a 2001-es Hot Shots II albumhoz képest: ez egy boldogabb, kevésbé fojtogató hanganyag és selymesebb, barátibb a hangzása. Boldog lemez, még akkor is, ha a témái között felbukkan a szívtöréssel járó zűrös időszak, a magány leírása, vagy az önáltatás felfedezésének komoly problematikája. Slágeres rockdalok (Assessment, Out-Side, Liquid Bird), lebegős lassúk (Wonderful, Pure For) és játékos szösszenetek (Rhododendron) keverednek, a precizitás és a kidolgozottság pedig az önálló produceri munka ellenére is jócskán kihallatszik, igaz sokat dolgoztak vele: 18 hónapig írták a korong anyagát, hét hétig vették fel és még csak ez után adták a szalagokat Nigel Godrich-nak (Radiohead, Air, Beck stb.), hogy keverje meg, ha már akkora profi (ajánlott fülhallgatón keresztül ismerkedni a felvétellel). Más minden azonban maradt a régiben, főképp a komplexitás igénye, továbbá a bámulatos dallamosság és popérzékenység, még akkor is, ha ez bizony gyakran poszt-pop kategória.


9/10
Dömötör Endre
2004.05.27
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Még a héten látogatható a Holdmúzeum 1969 - Művészet és világűr című kiállítás, szerintünk #nemaradjle #holdmuzeum #muveszetesvilagur #muveszetestudomany #kiallitasajanlo #vasarelymuzeum
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.