Harry Potter és az azkabani fogoly

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 2004 Színes, magyarul beszélő amerikai fantasy, 142 perc
Azt már lehetett tudni, hogy ez a Harry Potter más lesz, mint a többi. Először is készítői felhagytak az értelmetlen versenyfutással a Gyűrűk Urával szemben, másrészt lecserélték a rendezőt. És mindkét húzás bejött: a későbbi bemutató időt adott arra, hogy több figyelmet szánjanak a részletekre, másrészt a mexikói Alfonso Cuarón - aki eddig nem rendezett nagy költségvetésű produkciót, viszont Chris Columbusszal ellentétben csinált már jó filmet is, például az Anyádat is! címűt - olyan mélységet és egyéni arculatot adott a J. K. Rowling-féle szériának, ami eddig hiányzott a megfilmesítésből.

(c)2004 Warner Bros. Ent. Harry Potter Publishing Rights (c) J.K.R.
(c)2004 Warner Bros. Ent. Harry Potter Publishing Rights (c) J.K.R.

Igaz, Az azkabani fogoly sokak szerint a könyvek közül is a legjobb, de Harry és barátai is értettebbek lettek - a színészek nőnek is, mint a bolondgomba -, és ezúttal igazi kihívások várnak rájuk. Történik ugyanis, hogy megszökik a címbéli fogoly, Sirius Black, Harry szüleinek egykori barátja és későbbi elárulója, aki megesküdött arra, hogy végez Harryvel, és ezt komolyan is gondolja. De nem ő a bajok egyetlen forrása. Bár a Dementorokat Sirius elfogására küldték, ezek az asztráltestként megjelenő lények mindenkire fenyegetést jelentenek, mivel képesek kiszívni az emberi lélekből az örömöt. Emellett az undok Draco Malfoy is újra kekeckedni kezd Harryvel, ráadásul néhány, eddig ártalmatlannak tartott szereplő is tartogat pár meglepetést. Szóval történik egy s más, a néző nem győzi kapkodni a fejét.

A minőségjavulás több új szereplőnek is köszönhető. A gaz Sirius Blacket a mindig zseniális Gary Oldman, az új tanárt, Lupin profeszort pedig a hasonlóan kiváló David Thewlis alakítja, és ők ketten képesek a legtöbb jelenetet ellopni a többiek elől. A korábban elnagyolt látványvilág is helyenként lenyűgöző lett, a spec effektek előtt pedig le a kalappal. Bár a film sötétebb, sőt néha ijesztőbb, mint a korábbi részek, viszont jóval eredetibb. Ha minden így megy tovább, akkor az utolsó részben már egy pofás kis pszicho-horrort kapunk.
Vízer
2004.06.03
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
Fokvárosi nyár
német romantikus film, 2010
18:20
Sarkvidék
izlandi film, 2018
18:25
Waterworld - Vízivilág
amerikai kalandfilm, 1995
18:25
Mario
svájci film, 2018
18:40
Országúti bordély
amerikai filmdráma, 2010
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.