Kedvenc helyek

Snow Patrol: Final Straw

olvasói
(0)
(Fiction / Universal)

A független skót gitárpop szintér nagy öregjének számító Gary Lightbody - fő zenekarának harmadik albumával - végre befutott. A Snow Patrol a Spitting Games című kislemezslágernek és a folyamatos turnézásnak köszönhetően a 2003-as év egyik meglepetés-zenekara lett Nagy-Britanniában, és úgy tűnik, 2004 első felében lassan a kontinenst is meghódítja ez a szimpatikusan szerény társaság.


A Belle And Sebastian eredeti kiadójául is szolgáló Jeepster nevű minicég gondozta az első két Snow Patrol-lemezt, melyek tisztességes, de aprócska tábort toboroztak az indie-pop rajongóiból, meg néhány illusztris zenészhaverból. A B&S-vezér Stuart Murdoch játszott is a második korongon (When It`s All Over We Still Have To Clear Up – 2001), mely többnyire vékonyka hangzású billentyűs-vonós gitárpopot tartalmazott (no és azért minimum egy remek dalt is, a One Night Is Not Enough címűt). A Reindeer Section nevű kvázi-szupergrupp mellékprojekt után az új kiadónál kijött harmadik Snow Patrol-album már sokkal markánsabb hangzású, a dalpark pedig koncentráltabb, hatásosabb szerzeményekből áll. Tudatos, okos a lemez felépítése (középtempós bevezető, lendületes első félidő, elégikus második), megnyerő a feszessége, különösen a szinte szünet nélkül – néha mindenféle ritmusváltás nélkül – sorjázó gyors dalok egymásutánisága. A korai Placebóra emlékeztető Wow, az amerikai lo-fi színtér lusta dallamvilágára kacsintó Gleaming Auction és Whatever`s Left vagy a pszichedelikus pop hagyományait idéző Spitting Games mind remek felvétel. Az egyetlen terület, ahol még van tanulnivalója a kvartettnek, az a lassú, nagyigényű szerzemények világa. A vonós hangszereléssel megtámogatott Flaming Lips-szerű pszichedéliát Doves- vagy Coldplay-típusú dallamokkal párosító dalok még kevésbé fajsúlyosak, de telitalálat ebben a kategóriában is akad (Run).


8/10
Dömötör Endre
2004.06.08
|


Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.