Kedvenc helyek

The Streets: A Grand Don`t Come For Free

olvasói
10/10 (3)
(679 Recordings / Warner)

Két évvel az Original Pirate Material című elképesztő debütáló album után Mike Skinner előállt a folytatással, amivel még magasabbra teszi a lécet: az új Streets-lemez konceptalbum, minimalista rap-opera, egybefüggő történetfolyam egy lúzer szerencsétlenkedéseiről.


A divatos UK garage mozgalom farvizén indult, de onnan hamar levált, öntörvényű zenei és szövegi világot kiépítő zenész-producer-MC, a birminghami Mike Skinner már egyszemélyes zenekarának első albumával telibe talált, és annak milliós eladásaival Nagy-Britannia legmeghökkentőbb popsztárja lett. A kallódó brit fiatalság vigasztalan hétköznapjait szellemes, gúnyos és vicces rigmusokban, cockney akcentusú énekbeszédben feldolgozó kis ürge második albumán is maradt védjegyszerű előadásmódjánál és témáinál, de ezúttal egy összefüggő történet szolgálatába állította az egészet.

A nyitódalban (It Was Supposed To Be Easy) főhősünket, Mike-ot egy szerencsétlen napján ismerjük meg: a videotékába tévedésből csak a kikölcsönzött DVD üres tokját viszi vissza (ezzel lekési a határidőt, nem ússza meg a késedelmi díjat), nem tudja felhívni a mamáját (először azt hiszi, elhagyta a telefonját, aztán megtalálja, de az lemerült), nem tud pénzt kivenni az automatából, és mikor hazamegy, nem találja a félretett pénzét, eltűnt mind az ezer font (innen az albumcím: „egy rongy nem terem a semmiből”). Lehet, hogy valamelyik haverja lopta el, Scott vagy Dan? Utána Mike elmegy randira egy lánnyal (Could Well Be In), látjuk sportfogadás-függőségével viaskodni (Not Addicted), majd bekábítózva egy bárban (Blinded By The Lights). A lány összejön, de Mike ellustul a párkapcsolat biztos hátországában (Wouldn`t Have It Any Other Way), folyton a csaj lakásán lóg, és betépve nézi annak tévéjét (az ő otthoni tévéje elromlott, berepedt a hátulja). A lány, Simone azonban veszekedős típus (Get Out Of My House), ki akarja rúgni Mike-ot, aki erre egy napfényes vakációra menekül a haverjaival és ott rányomul egy másik csajra (Fit But You Know It), amit aztán nagyon megbán (Such A Twat), de aztán megtudja, hogy időközben az egyik haverja, Dan elcsábította Simone-t (What Is He Thinking?). Simone elhagyja Mike-ot (Dry Your Eyes), mire a fiú alkoholba folytja bánatát (Empty Cans). Egyetlen megmaradt barátja, Scott (aki már jó ideje tudott Dan és Simone viszonyáról) engesztelésül felajánlja neki, hogy megjavítja a tévéjét, de Mike elküldi a picsába, és inkább szerelőt hív, aki elviszi a tévét. A szerelő később visszajön és azt mondja, talált valami mást is tévében, mint egyszerű műszaki hibát, de a morcos Mike azt hiszi, hogy ez csak valami duma, amivel még több pénzt akarnak tőle kicsikarni a javításért, és meg sem várja, hogy a tévészerelő mit akar mondani, sértegetni kezdi és csúnyán összeverekszik vele... És itt érne véget a történet, a részeg, összevert, bánatában dagonyázó Mike-kal, de Mike Skinner alternatív happy endet is kínál: halljuk amint a zene visszatekeredik a dal elejére, ám ekkor Mike csak magában küldi el a picsába Scottot, és dohogva elfogadja az engesztelésül felajánlott tévéjavítást barátjától, akivel nekiállnak lecsavarozni a tévé összetört hátulját – és oda becsúszva megtalálják az elveszettnek hitt ezer fontot! Ezt megünneplik, nagy bulit csapnak sok vendéggel, és úgy tűnik, Mike összejön egy másik lánnyal...

Az új albumra a garage-múltnak nyoma is alig marad (lényegében egy minimalista de invenciózus barkács-hiphop lemezt hallunk, bár a Fit But You Know It lüke prolidumájáról és ska-gitárjairól, a Blur Parklife-ja is eszünkbe juthat), az egybefüggő történet és a rengeteg ismételt refrénnel dalossá tett anyag vendégénekesei (Simone-t például egy fekete brit rappercsaj, C-Mone – kiejtve: Simone – alakítja, de a két barátja között őrlődő „Scott” is kap egy saját versszakot) pedig egy valóságos „hiphopera” benyomását keltik.


10/10
Déri Zsolt
2004.06.14
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.